Nieuws

Geneesmiddeleninteracties: apothekers te nonchalant

23 maart 2012 Gearchiveerd
geneesmiddeleninteracties

Gearchiveerd

Ons onderzoek onder apothekers toont aan dat sommige van hen niet alert genoeg zijn voor mogelijke interacties tussen geneesmiddelen.

Bijna 3 % van de ziekenhuisopnames zijn te wijten aan interacties tussen geneesmiddelen. Een apotheker mag dus niet blindelings geneesmiddelen verkopen. Er kan zich immers een interactie voordoen tussen twee geneesmiddelen, maar ook bijvoorbeeld tussen een geneesmiddel en voeding of alcohol. Concreet kunnen geneesmiddelen dan minder werkzaam worden of ongewenste en zelfs gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Anoniem onderzoek bij 51 apothekers

Met onze scenario’s wilden we de kennis van de apotheker testen over interacties tussen geneesmiddelen. Onze onderzoekers bezochten 51 apotheken tweemaal. Onze onderzoekers vroegen telkens twee interagerende geneesmiddelen: één voorschriftplichtig en één vrij te verkrijgen geneesmiddel.

Bij hun eerste bezoek hadden onze onderzoekers een voorschrift voor Marcoumar, een antistollingsmiddel, en vroegen ze ook nog een doosje Aspirine tegen hoofdpijn. Bij hun tweede bezoek overhandigden ze een voorschrift voor Deso 20, een anticonceptiepil, en bestelden ze nog sint-janskruid. Daarna was het aan de apothekers om de patiënt te informeren dat de twee middelen niet samen mogen worden ingenomen en een beter alternatief voor te stellen.

Apothekers te nonchalant

Enkel een minderheid van de 51 apothekers die tweemaal werden bezocht herkende beide interacties en reageerde op de juiste manier.

Een apotheker is meer dan een verkoper

De resultaten zijn allesbehalve geruststellend. Wij willen dat de apotheker zijn rol van zorgverlener en adviseur serieuzer neemt. Hij moet voldoende vragen stellen, correct advies leveren en een actievere rol spelen in de bewaking van interacties.
Bovendien ontvangen apothekers sinds april 2010 een extra vergoeding voor de begeleiding bij de eerste aflevering van een geneesmiddel. Dit extra ereloon is volledig ten laste van het RIZIV, maar uit ons onderzoek blijkt dat apothekers dit extraatje soms zomaar opstrijken zonder dat de patiënt deftige begeleiding krijgt. Zolang dat niet goed gebeurt, stellen wij ons vragen bij deze vergoeding.