Nieuws

Vrij te koop, maar niet zonder gevaar: geneesmiddelen met ambroxol en broomhexine

03 oktober 2017
ambroxol-broomhexine

De bijsluiter van geneesmiddelen met ambroxol en broomhexine onderging recent een update. Als patiënt krijg je nu meer informatie over het risico op allergische reacties. Voor ons is dat echter niet genoeg.

Geneesmiddelen met ambroxol en broomhexine vrij te koop, maar niet zonder gevaar

Wat is het probleem?

Enkele jaren terug kwamen geneesmiddelen met ambroxol in de aandacht omdat ze gelinkt werden aan allergische reacties en ernstige bijwerkingen ter hoogte van de huid. Daar broomhexine in het lichaam wordt omgezet in ambroxol, werden ook geneesmiddelen op basis van deze stof geviseerd.

Het zogenaamde "Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking" stelde toen op vraag van het FAGG een nauwgezet onderzoek in en kwam tot het besluit dat de middelen inderdaad ernstige bijwerkingen kunnen hebben, maar dat deze zeer zeldzaam zijn. Intussen werd de bijsluiter van geneesmiddelen die deze stoffen bevatten aangevuld met deze informatie. 

Over welke geneesmiddelen gaat het?

Ambroxol en broomhexine worden hoofzakelijk gebruikt in geneesmiddelen om slijmen op te lossen. Ambroxol wordt tevens ook gebruikt in enkele producten tegen keelpijn. Het gaat onder meer over Surbronc (tabletten en siroop), Mucoangin (tabletten en spray), Bisolvon (tabletten, druppels, siroop en verneveloplossing), Bromhexine EG (tabletten), Toularynx Bromhexine (siroop).

Hoe kan het beter?

Hoewel de bijwerkingen zeldzaam zijn, zijn ze er wel. Bovendien is het nut van geneesmiddelen met ambroxol en broomhexine voor de meeste aandoeningen waarvoor ze worden gebruikt slechts twijfelachtig of uiterst beperkt.

Wij vinden daarom dat deze geneesmiddelen beter volledig van de markt zouden worden gehaald of althans niet meer zonder voorschrift te verkrijgen zouden mogen zijn.

Wil je weten of jouw medicatie al dan niet nut heeft?

Raadpleeg dan onze databank geneesmiddelen