Nieuws

Meer invloed voor Big Pharma? Niet akkoord!

21 september 2017
farmaka

Door een besparing van De Block krijgen huisartsen binnenkort geen “onafhankelijke artsenbezoekers” meer over de vloer. Wie of wat gaat nu een tegenwicht vormen tegen de vele vertegenwoordigers van Big Pharma die wél nog bij artsen op visite komen? … Deze ondoordachte zet verdient stevig protest!

Farmaka

Wist je dat er dagelijks meer dan 7000 relevante nieuwe artikels verschijnen in de wetenschappelijke literatuur over geneesmiddelen? Deze allemaal doornemen, vergt zo’n 628 uur per maand, berekenden wetenschappers onlangs. 

Die tijd hebben huisartsen niet. Daarom vertrouwen velen onder hen op Farmaka, een door de overheid gesubsidieerde organisatie die deze taak op zich neemt. Al ruim tien jaar lang gaan voorlichters van Farmaka bij huisartsen langs om ze hapklaar én onafhankelijk advies te geven over geneesmiddelen. 

Helaas heeft onze minister van Volksgezondheid Maggie De Block onlangs besloten om de subsidies voor Farmaka stop te zetten. Hierdoor sluit de organisatie volgend jaar noodgedwongen de deuren. Een ondoordachte en schandalige besparing! Waarom?

Teken de petitie voor het behoud van de artsenbezoekers van Farmaka! 

Artsen bezoeken wérkt

Er is een reden waarom de farmaceutische industrie vertegenwoordigers op pad blijft sturen om artsen te overtuigen om hun middeltjes voor te schrijven. Face-to-face contact wérkt om artsen te beïnvloeden. 

Om een tegenwicht te vormen tegen deze invloed van de industrie, is het volgens ons belangrijk dat onafhankelijke experts dezelfde strategie toepassen. Dat wil zeggen: ook persoonlijk bij artsen langsgaan, maar dan met betrouwbare geneesmiddeleninformatie, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek van de Universiteit van Antwerpen toonde onlangs aan dat deze aanpak doeltreffend is. Bij huisartsen die langs deze weg werden geïnformeerd, werd een verbetering van hun voorschrijfgedrag vastgesteld. 
 

Beter een veelzijdige aanpak

Toch is artsen bezoeken niet meer van deze tijd, vindt de minister. Om huisartsen te informeren over de beste behandeling en mogelijke alternatieven, wil ze ter vervanging investeren in een digitaal systeem dat artsen adviseert tijdens het voorschrijven. 

Een riskante zet, want het is vooralsnog niet bewezen dat digitale hulp volstaat om de invloed van de industrie te counteren …

Onze mening: beide vormen van voorlichting (digitaal en face-to-face) zijn noodzakelijk en complementair. 

Als de minister het écht zou menen met “evidence-based medicine”, zoals ze in al haar toespraken beweert, dan zou ze het belang van beide vormen van voorlichting erkennen en er volop in investeren. 

Helaas kiest ze ervoor om te beknibbelen op onafhankelijke geneesmiddelenvoorlichting, terwijl ze grote sommen geld weggeeft aan de farma-industrie (jawel, je leest het goed, hieronder meer uitleg). Dat bewijst dat haar prioriteiten elders liggen …

Geen geld voor Farmaka, wél geld voor de farma-industrie!

Besparen op onafhankelijke geneesmiddelenvoorlichting, dat is niet slim. Ondertussen grote sommen geld weggeven aan de farma-industrie, dat is gewoonweg schandalig.  De Block ziet daar blijkbaar geen graten in. 

Waar gaat het om? Normaal moeten farmaceutische bedrijven een bijdrage betalen voor de opstart van een klinisch onderzoek: een paar duizenden euro’s per proef. Minister De Block besliste onlangs zomaar eventjes dat bedrijven die bijdrage voortaan niet meer moeten betalen.

Een mooie besparing voor de industrie. Dankzij deze zet loopt onze maatschappij maar liefst € 2,7 miljoen inkomsten op jaarbasis mis! 

Ter vergelijking: het project van Farmaka met de onafhankelijke artsenbezoekers kost de maatschappij jaarlijks minder dan de helft van dat bedrag, € 1,2 miljoen om precies te zijn. Daarmee werd in 2016 maar liefst 43 % van de huisartsen bereikt. 

Teken de petitie van Farmaka

Wil je Farmaka steunen? Teken de petitie en laat de Block weten dat je niet akkoord bent met haar plannen! 

De petitie ondertekenen