Nieuws

Apotheken verkopen soms dubieuze producten

22 september 2016
Hunger Buddy  Fear Hunter Tickless

Het feit dat sommige producten verkrijgbaar zijn in de apotheek betekent daarom nog niet dat ze aan te bevelen zijn. Van anti-angstsprays tot afslankpillen of teekverdrijvende apparaten... Wij hebben dit probleem reeds aangekaart bij de verenigingen van apothekers.

Hebt u een vraag in verband met uw gezondheid, of over een product dat u in de apotheek hebt gekocht?

  • Aarzel niet om onze gezondheidsspecialisten te bellen op 02 542 33 94 (ma-vr 9-12.30 u. en 13-17 u., vr tot 16 u.).

Een geurspray tegen angst voor het donker?

Verschillende kranten hebben het over de reclame in veel apotheken voor Aromakids-sprays. Deze sprays op basis van essentiële oliën zouden kinderen helpen hun angsten te overwinnen, terwijl de werkzaamheid ervan niet is bewezen. 

De Algemene Pharmaceutische bond drukt overigens haar misnoegen uit: "Apothekers moeten kwaliteitsproducten aanbevelen, terwijl het nut van de sprays niet wetenschappelijk is aangetoond." 

Daarnaast verschijnen er te vaak andere dubieuze, soms zelfs gevaarlijke, gezondheidsproducten in de apotheek...

Een afslankmethode die niet nieuw is

Omega Pharma heeft bijvoorbeeld de afslankpillen Hunger Buddy op de markt gebracht. Deze pillen bestaan uit plantaardige vezels die, eenmaal ingeslikt, opzwellen in de maag en een verzadigd gevoel geven. 

De techniek is niet nieuw want wij hebben het al ter sprake gebracht in 1994... Sindsdien is de werkzaamheid ervan nog steeds niet bewezen. 

Erger nog, met soortgelijke producten beschreven we gevallen van verstopping van de slokdarm, van verstikking en zelfs 18 overlijdens, om nog te zwijgen over mogelijke interacties met geneesmiddelen waarvan de absorptie zou kunnen worden beperkt.

Brief aan de verenigingen van apothekers

Volgens ons moeten apothekers toezien op de kwaliteit van hun producten, zoals staat vermeld in de deontologische code van de Orde der Apothekers. Maar ze houden zich onvoldoende aan deze richtlijn. 

Wij kaartten dit probleem reeds aan bij de apothekers naar aanleiding van het Tickless-apparaat. Dit apparaatje zendt ultrasone trillingen uit die teken en vlooien op een afstand zouden houden. Voor zover wij weten, is er echter geen enkel bewijs van de werkzaamheid ervan. Door geloof te hechten aan de praatjes van reclamemakers zouden consumenten wel eens gerustgesteld kunnen worden over de eventuele aanwezigheid van teken. 

Dat een apotheker zoiets te koop durft aan te bieden, verhoogt niet bepaald het prestige van het beroep. Het dossier zou binnenkort besproken moeten worden binnen de Orde der Apothekers.