Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Excilor: geen geneesmiddel

01 juni 2014
raad

01 juni 2014
Mijnheer V. heeft op de televisie reclame gezien voor Excilor, een middel tegen schimmelnagels of "onychomycoses".

Hij vindt het vreemd dat daarin geen verplichte waarschuwingen voorkomen, zoals "Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies". Dat heeft een eenvoudige reden: Excilor is geen geneesmiddel.

Er komen steeds meer producten op de markt die bij Jan Publiek als geneesmiddelen overkomen, maar waarvoor de fabrikant in feite het statuut van medisch hulpmiddel heeft verkregen. Dat kan worden aangevraagd voor gezondheidsproducten die geen "farmacologische werking" hebben.

Op het vlak van reclame zijn er minder regels voor producten met het statuut van medisch hulpmiddel dan voor producten die zijn geregistreerd als geneesmiddel. Dat is dus interessant voor de fabrikanten. Excilor bestaat uit azijnzuur, water en een oplosmiddel. Het product zou enkel "fysisch" werken: het dringt door in de nagel, wat dan zou zorgen voor een omgeving die ongunstig is voor de ontwikkeling van de schimmels verantwoordelijk voor schimmelnagels.

Maar is Excilor ook bewezen doeltreffend? Volgens bepaalde reclames is de doeltreffendheid "klinisch getest". Maar de fabrikant kon ons maar één kleinschalige studie voorleggen waarbij Excilor was vergeleken met een placebo. Onder meer vanwege het beperkte aantal deelnemers (slechts 18) volstaat die echt niet om te besluiten dat het middel enig effect heeft. Er is wat ons betreft vooralsnog geen overtuigend bewijs van de werkzaamheid van Excilor. Medische hulpmiddelen die lijken op geneesmiddelen bevinden zich in een grijze zone. Het is hoog tijd om die weg te werken.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2