Antwoord van expert

Candida Solutions: geen oplossing

01 juni 2014
raad

Mevrouw W. vraagt ons om meer informatie over het geneesmiddel Candida Solutions voor de behandeling van infecties door Candida albicans. Dat middel wordt aangeprezen op het internet.

Candida albicans is een gist, die normaal gezien onschuldig is, maar in bepaalde omstandigheden schimmelinfecties kan veroorzaken, zoals een vaginale candidiasis. Zo'n infectie is echter niet te genezen met het product Candida Solutions. In tegenstelling tot wat onze lezeres denkt, is dat trouwens niet eens een geneesmiddel. Een geneesmiddel wordt immers als dusdanig geregistreerd, wat garanties biedt op het vlak van de samenstelling en – in theorie – de doeltreffendheid. Een product dat alleen te koop is op het internet, kan nooit een echt geneesmiddel zijn.

De reclame voor Candida Solutions pakt enkel uit met een aantal individuele getuigenissen, die helemaal niet te controleren zijn. Vaak worden de meest absurde behandelingen opgehemeld door tal van zogezegd tevreden gebruikers. Wij hechten echter meer waarde aan ernstige studies, die het effect van het product bij patiënten vergelijken met dat van een placebo (een op het eerste gezicht identiek product, maar zonder de stof die men wil testen). Bij ons weten zijn er geen van zulke studies gedaan naar Candida Solutions. Tot het tegendeel is bewezen, lijkt het ons dus vooral geldklopperij. De firma die het product verkoopt, biedt ook een zelftest aan om Candida op te sporen. Maar ook die is (terecht) niet erkend door de medische wereld. Af te raden dus.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier