Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Brief van dr. Hertoghe

01 juni 2014
raad

01 juni 2014
Mijnheer D. heeft het aanbod gekregen om zich te abonneren op een maandelijkse elektronische nieuwsbrief van dr. Thierry Hertoghe voor € 39 per jaar.

Dr. Hertoghe zou een vooraanstaand specialist zijn op het gebied van "antiaging medicine". Hij schreef boeken als "The Hormone solution - Look and feel younger longer", "Anti-aging met hormonen, vitaminen, mineralen en oligo-elementen" enz. In tegenstelling tot wat bepaalde sites beweren, zijn dat geen "referentiewerken" in de geneeskunde.

Dr. Hertoghe beweert dat hij het verouderingsproces kan vertragen of zelfs omkeren door hormoonbehandeling, voedingsadvies, betere eetgewoonten en een betere levensstijl. Volgens de reclame kunt u dankzij hem deel uitmaken van een groep mensen die behandelingen krijgen waar de meeste geneeskundigen nog nooit van hebben gehoord.

De denkbeelden van dr. Hertoghe leunen aan bij die van de zogenaamde "anti-aging medicine", een controversiële medische stroming. Die beweert dat de meest uiteenlopende gezondheidsklachten te wijten zijn aan een hormonale disbalans. Aanhangers beweren ook dat het mogelijk is de veroudering sterk af te remmen door toediening van hormonen, hetzij rechtstreeks, hetzij op andere manieren, zoals via de voeding (zo promoot dr. Hertoghe een zogenaamd paleolithisch dieet). Voor dat alles ontbreekt het echter aan overtuigende wetenschappelijke bewijzen. Volgens ons hecht u daar dus beter geen geloof aan.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2