Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Aspirine vóór u vliegt?

01 oktober 2014
raad

01 oktober 2014
Mevrouw V. heeft een lange vlucht voor de boeg. Haar dokter raadt haar aan om aspirine te nemen om minder kans te hebben op een trombose. Ze vraagt zich af of dat echt nodig is.

Gedwongen moeten stilzitten tijdens een lange reis gaat gepaard met een verhoogd risico op diepe veneuze trombose of "flebitis", een bloedprop in het been. Heel zelden kan dit tot complicaties leiden, zoals een longembolie. Vooral bij vluchten van vier uur of langer zou het risico hoger zijn. Sommige mensen menen zich daar tegen te moeten beschermen door vooraf een lage dosis aspirine te nemen. Wat hiervan te denken? Als iedereen die het vliegtuig neemt voortaan aspirine gaat slikken, zal dat meer kwaad dan goed doen.

Langdurig stilzitten verhoogt het risico een beetje, maar bij de overgrote meerderheid van de reizigers is het aanvangsrisico extreem laag. Het is een beetje alsof iedereen op winderige dagen een helm zou dragen tegen eventuele vallende dakpannen.

Preventieve maatregelen kunnen wel worden overwogen voor wie bijvoorbeeld door zijn medische voorgeschiedenis al een verhoogde kans heeft op trombose. Dan raadt men aan om frequent te bewegen, oefeningen voor de kuitspieren te doen en indien mogelijk aan het gangpad te zitten.

Wat betreft andere maatregelen, een Belgische consensusconferentie van 2013 over veneuze trombo-embolieën concludeert dat mensen met een zeer hoog risico elastische steunkousen kunnen overwegen (die moeten wel goed aangepast zijn aan de drager). Aspirine raadt men niet aan. Of aspirine het risico op flebitis tijdens langeafstandsvluchten verlaagt, wordt immers betwijfeld, terwijl er wel bijwerkingen kunnen zijn.

Als een arts toch meent dat medicamenteuze preventie wenselijk is, wordt voorzichtig een inspuiting met een antistollingsmiddel voorgesteld, zoals enoxaparine. Kortom, wij zijn geen voorstander van aspirine ter preventie van een hypothetische flebitis. En zeker niet zonder doktersadvies!

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2