Sea-Band: werken deze polsbandjes écht tegen misselijkheid?

24 juli 2019
misselijk

24 juli 2019

Deze bandjes zijn “klinisch getest” en zeer effectief, beweert de fabrikant. Om die claim te onderbouwen, stuurde hij ons een lijst met studies door. Op elk van deze studies valt wel iets aan te merken, waardoor je geen conclusies kunt trekken of ze gewoonweg niet serieus kunt nemen.

 

Last van reisziekte? Misselijk ten gevolge van zwangerschap? Of wil je voorkomen dat je onpasselijk wordt na narcose of tijdens chemotherapie? In de apotheek kun je acupressuurpolsbandjes van Sea-Band kopen die zogezegd werken tegen misselijkheid. Ze hebben een plastieken knopje dat je over het “Nei-Kuan” punt moet schuiven. Druk op dat punt zou voor verlichting zorgen. 

 

Werkt dit écht?

Deze bandjes zijn “klinisch getest” en zeer effectief, beweert de fabrikant. Om die claim te onderbouwen, stuurde hij ons een lijst met studies door. Op elk van deze studies valt wel iets aan te merken, waardoor je geen conclusies kunt trekken of ze gewoonweg niet serieus kunt nemen. Sommige studies gaan helemaal niet over de Sea-Band, maar over een toestel dat elektrische impulsen afgeeft. Andere spreken veeleer tégen de winkel van de fabrikant, maar worden “mooi” voorgesteld. In verschillende studies bleken de bandjes niet beter te werken dan een placebo-bandje.

Opmerkelijk is dat de bandjes door een Britse beroepsvereniging van verloskundigen en gynaecologen worden aanbevolen als een optie die “mogelijk” werkt. Wellicht vanwege het placebo-effect. En omdat het middel in tegenstelling tot geneesmiddelen geen ernstige bijwerkingen heeft. Al meldt de bijsluiter dat je handen ervan kunnen opzwellen. 

Gezien het gebrek aan harde bewijzen, verraste het ons niet toen we lazen dat het Britse reclameagentschap ASA enkele jaren geleden oordeelde dat de claims van Sea-Band misleidend zijn. Anno 2019 is dat volgens ons nog steeds het geval. 

 

Onze eisen

De fabrikant moet claims betreffende de doeltreffendheid van dit product achterwege laten, want het is niet bewezen dat dit product helpt tegen de misselijkheid. 

 

Onze inspanningen

Op 19 juli stuurden we een brief naar de fabrikant.

 

Stand van zaken

Nog geen verandering