Sea-Band: werken deze polsbandjes écht tegen misselijkheid?

24 juli 2019
misselijk

24 juli 2019

[Update: 15 oktober 2019]

Deze bandjes zijn “klinisch getest” en zeer effectief, beweert de fabrikant. Om die claim te onderbouwen, stuurde hij ons een lijst met studies door. Op elk van deze studies valt wel iets aan te merken, waardoor je geen conclusies kunt trekken of ze gewoonweg niet serieus kunt nemen.

 

Last van reisziekte? Misselijk ten gevolge van zwangerschap? Of wil je voorkomen dat je onpasselijk wordt na narcose of tijdens chemotherapie? In de apotheek kun je acupressuurpolsbandjes van Sea-Band kopen die zogezegd werken tegen misselijkheid. Ze hebben een plastieken knopje dat je over het “Nei-Kuan” punt moet schuiven. Druk op dat punt zou voor verlichting zorgen. 

 

Werkt dit écht?

Deze bandjes zijn “klinisch getest” en zeer effectief, beweert de fabrikant. Om die claim te onderbouwen, stuurde hij ons een lijst met studies door. Op elk van deze studies valt wel iets aan te merken, waardoor je geen conclusies kunt trekken of ze gewoonweg niet serieus kunt nemen. Sommige studies gaan helemaal niet over de Sea-Band, maar over een toestel dat elektrische impulsen afgeeft. Andere spreken veeleer tégen de winkel van de fabrikant, maar worden “mooi” voorgesteld. In verschillende studies bleken de bandjes niet beter te werken dan een placebo-bandje.

Opmerkelijk is dat de bandjes door een Britse beroepsvereniging van verloskundigen en gynaecologen worden aanbevolen als een optie die “mogelijk” werkt. Wellicht vanwege het placebo-effect. En omdat het middel in tegenstelling tot geneesmiddelen geen ernstige bijwerkingen heeft. Al meldt de bijsluiter dat je handen ervan kunnen opzwellen. 

Op 19 juli stuurden we een brief naar de fabrikant.

 

Stand van zaken

Eind augustus liet Sea-Band ons weten niet akkoord te zijn met onze conclusie. De firma stuurde ons opnieuw een lijst met referenties. De firma verwijst onder meer naar een overzichtstudie van Cochrane over het nut van acupunctuur en acupressuur bij postoperatieve misselijkheid. In onze ogen is dit geen bewijs, want de vermelde studies zijn van lage kwaliteit en te verschillend van elkaar. Uit een statistische test zou blijken dat verdere studies niet nodig zijn om het nut ten opzichte van een placebo aan te tonen. Dat staat inderdaad in het artikel vermeld. Daarom namen wij contact op met de hoofdonderzoeker. Die zei dat er de richtlijnen ondertussen zijn veranderd. Volgens de huidige richtlijnen zijn de studies té verschillend van elkaar om het gebruik van deze test toe te laten. Meer onderzoek is wél nodig …

Wij blijven bij het standpunt dat er onvoldoende bewijs is om de claim te rechtvaardigen dat dit bandje écht werkt bij misselijkheid.