Nieuws

Is sucralose gevaarlijk bij hoge temperaturen?

13 juni 2019

Wanneer sucralose (E955) tot boven 120°C wordt verhit, kunnen zich gevaarlijke en mogelijk kankerverwekkende bestanddelen vormen. Zowel bij bedrijven als bij gezinnen thuis worden producten met deze veelgebruikte kunstmatige zoetstof tot op zulke temperaturen verwarmd.

Sucralose is een suikervervanger. Zowat iedereen kent het, vaak zonder het zelf te weten. Het wordt bijvoorbeeld verkocht onder de merknamen Canderel, al zijn er nog vele andere. De zoetwaarde van deze kunstmatige zoetstof ligt 600 keer hoger dan van suiker, met een quasi-identieke smaak. Daarom wordt het in veel recepten gebruikt, onder andere in bakkersproducten, groenten enz. Tijdens het koken zouden zich echter gevaarlijke en mogelijk kankerverwekkende bestanddelen kunnen vormen. Voorzichtigheid is dus aangewezen.

Instabiel bij verhitting

Uit recent onderzoek van het Duitse federale instituut voor risico-evaluatie (BfR) blijkt dat er bij sucralosebereidingen boven de 120°C schadelijke bestanddelen kunnen ontstaan. Dat zijn vrij normale temperaturen, zowel in voedselverwerkende bedrijven als bij particulieren thuis.

Vandaag zijn er niet genoeg gegevens voorhanden om definitieve conclusies te kunnen trekken rond de instabiliteit van sucralose bij hoge temperaturen en de schadelijkheid van de stoffen die daarbij worden gevormd. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) werkt momenteel aan de herevaluatie van deze stof. Tot op heden is er geen nieuw advies gepubliceerd. De Internationale Zoetstof Associatie (ISA) heeft wél al gereageerd op de resultaten en blijft achter het product staan.

Voorzichtigheid geboden

Wij zijn van mening dat de voordelen van dit additief moeten worden afgewogen tegenover de mogelijke risico's. Voor zover we nu weten, staan de voordelen ter discussie en is er slechts een gedeeltelijke kennis van de risico's. Daarom raden we aan om voorzichtig te zijn. De Duitse overheid raadt consumenten trouwens af om producten met sucralose (E955) op te warmen om de vorming van schadelijke bestanddelen uit te sluiten.

In afwachting van meer uitgebreide gegevens, vragen we om deze aanbevelingen op te volgen en ons dossier Suikers en zoetstoffen te raadplegen.

Naar ons dossier