Nieuws

Resultaten van voedselinspectie eindelijk online: goed nieuws, maar het kan beter

30 juni 2015
résultats inspection

Het voedselagentschap plaatst eindelijk zijn inspectieresultaten online. Een hele vooruitgang, al blinkt de website niet bepaald uit in gebruiksvriendelijkheid en volledigheid. Er is ook niets voorzien om de resultaten in voedings- en horecazaken te afficheren. Een gemiste kans, vinden wij.

Vandaag presenteerde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn jaarrapport voor 2014. Daaruit blijkt dat het in de horeca nog altijd pover gesteld is met de voedselveiligheid: bijna 45% van de geïnspecteerde zaken kreeg een verwittiging of een proces-verbaal.

Goed nieuws is wel dat vanaf vandaag iedereen via de website van het FAVV de inspectieresultaten  van voedings- en horecazaken kan opzoeken. Dat is iets wat we al jaren eisen, zelfs via procedures tot voor de Raad van State. Uit een kleine steekproef  blijkt echter dat er nog werk aan de winkel is.

Enkel symbolen, geen rapporten

Het resultaat van de controles wordt weergegeven in gemakkelijk te begrijpen symbolen (0 tot 5 blauwe bollen), wat we toejuichen. De inspectierapporten zelf krijgt u echter niet te zien. Die zijn enkel op aanvraag in te kijken in het hoofdkantoor van het FAVV in Brussel. De vraag is of het FAVV hiermee wel voldoende zijn verplichting van openbaarheid van bestuur nakomt.

Binnen 2 jaar volledigheid

Momenteel geeft het FAVV enkel resultaten van inspecties vanaf november 2014. Dateert de controle van voor dat tijdstip, dan wordt enkel een symbool weergegeven als het verdict “gunstig” was, of als de zaak een "smiley" heeft bemachtigd, een drie jaar geldige garantie dat het bedrijf een geloofwaardig systeem van hygiëne toepast. In alle andere gevallen verschijnt de melding “geen recente inspectie". Het zal nog ongeveer twee jaar duren vooraleer alle zaken een inspecteur op bezoek hebben gehad.

Onvoldoende opzoekmogelijkheden

De selectiecriteria zijn veel te beperkt. Je moet voor elke winkel of horecazaak de exacte naam of het ondernemingsnummer invoeren. Een overzichtslijst maken van alle zaken van een bepaald type is niet mogelijk. Het lijkt erop dat het FAVV het opzoeken bewust bemoeilijkt.

Zaakvoerders, afficheer uw resultaat!

In België is er van voorzieningen voor affichering van inspectieresultaten geen sprake, en dat vinden wij een gemiste kans. We roepen zaakvoerders op om uit eigen beweging uit te pakken met hun score.