Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Massale terugroeping van producten met verontreinigd sesamzaad

03 november 2020

Honderden producten worden momenteel uit de rekken gehaald omdat ze verontreinigd sesamzaad bevatten, afkomstig van meerdere leveranciers uit India. In het sesamzaad werd ethyleenoxide teruggevonden, een stof die in Europa niet toegelaten is.

 

Koekjes, diepvriesbroodjes, beschuiten, bakmeel, ... In heel Europa worden momenteel honderden producten uit de handel gehaald omdat ze verontreinigd sesamzaad uit India bevatten. Consumptie ervan levert geen acuut gezondheidsrisico op, maar op langere termijn kan ethyleenoxide, een gewasbeschermingsmiddel, kankerverwekkend zijn. 

Ethyleenoxide, bij ons verboden

Bij een standaardanalyse Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op een partij sesamzaad uit India bleek de maximale limiet ethyleenoxide overschreden. Onmiddellijk gingen er alarmbellen af en het FAVV traceert naarstig de niet-conforme partijen sesamzaadjes. Doordat een deel van het sesamzaad werd geëxporteerd naar 24 andere Europese lidstaten, blijft het probleem niet beperkt tot ons land.

Ethyleenoxide is een desinfecteermiddel in gasvorm, dat onder meer moet vermijden dat producten gaan schimmelen. In Europa is het gebruik ervan verboden, maar in India niet. Op lange termijn en in grote hoeveelheden kan ethyleenoxide kankerverwekkend zijn, in kleine hoeveelheden is er geen acuut gevaar.

Geld terug

Heb je recent producten met sesamzaad aangekocht, dan kun je op de website van het FAVV controleren of jouw product op de lijst staat. Is dat het geval, dan kun je het terugbrengen naar de winkel en krijg je het aankoopbedrag terugbetaald.

In de tussentijd worden in Europa ingevoerde sesamzaden strenger gecontroleerd.