Nieuws

20 jaar na moord Karel van Noppen: meer duidelijkheid nodig over voortbestaan hormonencel!

20 februari 2015
cellule hormones

Vandaag is het exact 20 jaar geleden dat Karel Van Noppen werd vermoord door de hormonenmaffia. Het is echter nog steeds niet duidelijk of de hormonencel zal blijven bestaan. Wij zijn daarover verontwaardigd, want hormonen blijven een probleem en de gebruikte producten zijn moeilijker te detecteren dan vroeger.

Wij bonden 40 jaar geleden zelf de kat de bel aan omtrent het illegale gebruik van groeihormonen in de veeteelt, en dit  met artikels en testen over de aanwezigheid van hormonen in vlees. Aanvankelijk werd de problematiek niet erg serieus genomen, maar na de ontdekking van clandestiene laboratoria trof de overheid toch maatregelen. 

Het thema beheerste lange tijd de actualiteit na de moord op veearts Karel Van Noppen, vandaag exact 20 jaar geleden. Het gevolg was dat de Federale Politie een hormonencel oprichtte om de hormonenmaffia te bestrijden. Flor Van Noppen – de broer van Karel – riep op zijn beurt de Karel Van Noppen Stichting in het leven. 

In 2009 kregen wij nog de "Karel Van Noppenprijs" voor onze "niet aflatende inzet om de bevolking te voorzien van onafhankelijke en correcte informatie over gezond en veilig voedsel". Vorig jaar had de Federale Politie tot onze grote verontwaardiging de intentie kenbaar gemaakt om de hormonencel te ontbinden. Vandaag is er jammer genoeg  nog steeds een gebrek aan duidelijkheid over het voortbestaan van de hormonencel.

Het gebruik van hormonen haalt tegenwoordig veel minder de voorpagina’s, maar het probleem blijft. De toegediende hormonen zijn veel moeilijker te detecteren dan vroeger. Acties ter plaatse bij de kwekers zijn momenteel de beste methode om illegaal hormonengebruik te bestrijden (vaststelling van gebruik ter plaatse en afschrikking). Zulke acties kunnen alleen worden georganiseerd door een gespecialiseerd team als de hormonencel.

Reden genoeg dus om ze niet af te schaffen, en het wordt tijd dat daarover duidelijkheid komt. Temeer daar België altijd een Europese voorloper is geweest in de strijd tegen hormonen. De strijd voor voedselveiligheid en tegen voedingsfraude moet een hoofdprioriteit blijven van onze overheid.