Nieuws

Arseen in rijst: geen reden tot paniek voor de gezondheid

16 december 2014
Arseen in rijst

Ondanks alarmerende berichten vanuit de VS vormt de minieme aanwezigheid van arseen in rijst(producten) geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid. Toch raden we - zoals altijd - aan om een gevarieerd en evenwichtig eetpatroon te volgen, voor uzelf én uw kinderen.

Naar aanleiding van alarmerende berichten in de VS rezen ook in ons land recentelijk twijfels over de aanwezigheid van het (mogelijk giftige) metaal arseen in rijst en producten op basis van rijst. Zo zouden drankjes met rijstmelk absoluut te vermijden zijn bij kleine kinderen, want levensgevaarlijk! Die paniek is volgens onze test echter overbodig. Wie gevarieerd en evenwichtig eet, loopt geen enkel risico, en rijstproducten blijven dan ook een goede optie voor kinderen die allergisch zijn aan koemelk. Toch eisen we dat er op Europees niveau eindelijk een wettelijke norm wordt goedgekeurd. Uit onze test blijkt immers dat bepaalde producten toch flirten met de grens van wat aanvaardbaar is.

Nood aan wettelijke norm

Omdat bepaalde groepen, zoals kleine kinderen en zwangere vrouwen, gevoeliger zijn voor de risico's van arseen, willen we toch aandringen op een snelle verwerking van een nieuw Europees voorstel voor wettelijke normen. Als we de voorgestelde limieten toepassen, zien we immers dat vijf van de 40 door ons geteste rijstproducten te veel arseen bevatten. 

Eén product, de biologische rijstvlokken van Holle voor babypap, zien we zelfs liever helemaal van de markt verdwijnen. Voor een kind van vier maanden (waarvoor het product is bestemd) dat ongeveer 6,5 kg weegt, kan dat problemen geven wanneer het dagelijks verschillende papjes krijgt met deze vlokken. Een onnodig risico, vinden wij.

Metalen zijn onvermijdelijk in voeding

Net als andere zware metalen zoals kwik, cadmium of lood komt arseen zowel van nature als door vervuiling terecht in de bodem en dus ook in onze voeding. Deze stoffen hebben geen biologische functie en kunnen in grote dosissen zelfs giftig zijn. Zo kan de anorganische vorm van arseen voor gezondheidsproblemen zorgen, en in (uitzonderlijk) hoge hoeveelheden zelfs huid-, blaas- en longkanker veroorzaken. In kleine dosissen is dit arseen echter ongevaarlijk: enkel wie elke dag meermaals rijst eet, kan de aanvaardbare limiet overschrijden. Variatie is dus de boodschap, ook voor baby's.