Nieuws

Kies niet voor veggie sticks

29 september 2022

Wie vegetarisch wil eten, laat veggie sticks toch best links liggen. Uit onze test blijkt dat deze plantaardige variant van de klassieke fishstick vaak ultrabewerkt is. Deze visvervanger bevat bovendien vaak ook heel wat additieven en aroma's, waardoor hij minder gezond is dan hij lijkt.

Dierlijke producten eens vaker ruilen voor plantaardige voeding doet wonderen voor de planeet én voor je gezondheid. Althans als je niet altijd voor veggie sticks kiest. Beschouw zulke reepjes zeker niet als een combinatie van wat groentjes. Er zitten nog heel wat andere ingrediënten in, die je niet nodig hebt.

Liever geen onbekende ingrediënten

In de meeste vegetarische sticks die wij onder de loep namen vonden we additieven en aroma's terug. Zulke toevoegingen verraden dat het om een ultrabewerkt product gaat. En die eet je liever niet te vaak. Bij ultra-bewerkte voeding kan je, door de talrijke industriële processen en toevoegingen van stoffen, de originele ingrediënten amper herkennen. Hoewel er nog geen sluitend bewijs is, wordt de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen wel in verband gebracht met hogere risico’s op onder andere kanker, cardiovasculaire aandoeningen, type 2 diabetes, obesitas en cerebrovasculaire aandoeningen.

Wil je ze zelf dus liever vermijden, controleer dan voortaan even de ingrediëntenlijst. Staan er voedingsstoffen in die nooit in jouw keuken worden gebruikt of vind je termen zoals de additieven: smaakversterkers, kleurstoffen, emulgatoren, kunstmatige zoetstoffen en verdikkingsmiddelen, dan kun je er zeker van zijn dat het om een ultrabewerkt product gaat.

Meer over ultrabewerkte producten

Wel omega 3, maar geen sluitend effect op de gezondheid

In vergelijking met vlees bevat vis aanzienlijk meer onverzadigd vet. Een deel daarvan bestaat uit omega 3-vetzuren, meer bepaald EPA en DHA, en die beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Bij kinderen draagt omega 3 overigens ook bij tot de ontwikkeling van de hersenen en het zicht. Het is dus voor jong en oud belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen. Hoewel de vis die gebruikt wordt om vissticks te maken, de Alaska Pollak, niet de beste keuze is om je omega 3-behoefte in te lossen, bevatten vissticks gemiddeld wel nog zo'n 0,69 g/100g omega 3. Kies je daarentegen voor de vegetarische variant, dan bevat deze eveneens omega 3, maar van plantaardige oorsprong. Het gaat dus over een ander vetzuur, namelijk alfa-linoleenzuur. En daarvoor is het nog niet bewezen dat het dezelfde gunstige gezondheidseffecten heeft als de visvetzuren. 

Wel veggie, geen vervangers

Het is overigens niet de eerste keer dat zulke plantaardige vervangers slecht uit onze test komen. Begin dit jaar namen we 37 kant-en-klare vleesvervangers onder de loep en die bleken - naast het feit dat ze ultrabewerkt zijn - ook erg vaak te vet of te zout.

Wil je dus plantaardig eten, dan is dat zeker een goede keuze voor je gezondheid, maar probeer dan liever eens één van de recepten uit onze praktische gids "50 maal vegetarisch". Of neem eens een kijkje in ons lijvig dossier.

Naar het dossier "meer veggie op je bord"