Nieuws

Verbied energiedranken niet voor minderjarigen, maar zet de nadelen in de verf

18 januari 2018

Energiedrankjes zijn niet geschikt voor jongeren en zwangere vrouwen. Al helemaal niet in combinatie met alcohol of tijdens het sporten. Nochtans wordt de sportwereld mede gesponsord door fabrikanten van zulke drankjes. Een situatieschets.

De onthulling van de nieuwe sponsor van de Belgische cyclocrosskampioen Wout Van Aert (Red Bull, voor de volledigheid) heeft het debat over energiedrankjes opnieuw aangewakkerd. Het valt niet te ontkennen dat jongeren opkijken naar topsporters en bij zulke reclame denken: “Als sporters dat ook drinken, kan het toch niet ongezond zijn”.

Een Belgische studie onder 1 260 jongeren toont dat 60 % soms energiedrankjes drinkt, waarvan 18 % zelfs dagelijks. Eén op de honderd drinkt er dagelijks drie. En dat terwijl …

Hoge gehaltes cafeïne

Toch mogen we niet vergeten dat energiedrankjes enorm veel cafeïne bevatten. Eén blikje is gelijk aan twee espresso’s of twee blikjes cola. In bepaalde omstandigheden (gemengd met alcohol, tijdens het sporten) kunnen zulke drankjes hartritmestoornissen veroorzaken bij personen met een genetische aanleg voor hartproblemen. Bovendien zijn ze, net als frisdranken, een ware suikerbom.

Risico’s voor de gezondheid

De Hoge Gezondheidsraad heeft dan ook haar bedenkingen bij energiedranken. Ze raadt af om ze regelmatig of overmatig te drinken, en al helemaal niet gemixt met alcohol of tijdens intensieve sportactiviteiten. Dat geldt met name voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, adolescenten en personen met een overgevoeligheid aan cafeïne.

Sommigen willen echter nog een stapje verder gaan. Bij onze noorderburen pleiten kinderartsen voor een verbod op de verkoop aan minderjarigen. In ons land stellen enkele artsen voor om het cafeïnegehalte te verlagen of om verpakkingen van een halve liter te verbieden.

Ons standpunt

Om samen te vatten in drie puntjes:

  • We betreuren dat bepaalde sporters hun naam verbinden aan ongezonde producten. Maar Red Bull is geen alleenstaand geval, denk maar aan de Jupiler Pro League.
  • Een verbod op de verkoop aan minderjarigen lijkt ons geen goede oplossing, integendeel. Dat verbod kan zulke drankjes net aanlokkelijker maken. Toch moeten we blijven benadrukken dat energiedranken af te raden zijn voor personen jonger dan 16.
  • Wij pleiten daarentegen voor een betere leesbaarheid van de waarschuwingen op de verpakking. Daarop staat onder andere "Hoog cafeïnegehalte. Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Drink met mate", maar in veel te kleine letters.