Nieuws

Agavesiroop: veel te vaak vervalst

25 juli 2018

Agavesiroop wordt vaak voorgesteld als een gezond alternatief voor suiker, maar blijkt met de regelmaat van de klok te worden gemengd met andere, minder dure, vormen van suiker. Ontoelaatbaar voor een product dat gemiddeld meer dan 11 euro per kilo kost! Wij pleiten voor duidelijke en strikte normen.

Inleiding

Agavesiroop kost gemiddeld 11,1 euro/kg tegenover 0,58 à 1,03 euro/kg voor kristalsuiker en 2,5 euro/kg voor bruine suiker.  Kortom, voor een dergelijke prijs mag je op zijn minst pure agavesiroop verwachten! Wij namen daarom de zuiverheid van agavesiropen op de korrel.

Populair, maar niet gezonder

De populariteit van agavesiroop is de afgelopen jaren fors toegenomen. Deze siroop is minder stroperig dan honing en zijn smaak is zachter.  Hierdoor zou je kunnen denken dat het product beter is voor de gezondheid dan andere suikers.  Deze variant heeft soms inderdaad een lagere glycemische index (suikergehalte in het bloed) omdat er vooral fructose aanwezig is, maar toch is hij 25% zoeter dan gewone suiker.

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het gebruik van grote hoeveelheden geconcentreerde fructose  helemaal niet zo gezond zijn (leveraandoeningen, verhoging van slechte cholesterol en toename van buikvet).  Agavesiroop is dus geen natuurlijk en artisanaal product.  Het maakt deel uit van de groep van geraffineerde producten die met mate dienen te worden geconsumeerd. 

Beter zou echter zijn om opnieuw te leren genieten van minder zoete voedingswaren en zo te proberen je dagelijkse portie suiker te beperken.

De zuiverheid van agavesiropen laat flink te wensen over

Wij gingen na in hoeverre de biologische agavesiropen uit speciaalzaken en supermarkten ook effectief uit 100% agavesiroop bestonden. Via een speciaal in een labo ontwikkelde testprocedure gingen we op zoek naar andere suikers in een concentratie van minstens 10%.  De resultaten zijn teleurstellend. In maar liefst 13 van de 16 onderzochte siropen bleken andere types suiker, verkregen uit maïs en/of rietsuiker, toegevoegd. Ontoelaatbaar! We hebben dan ook klacht ingediend bij de FOD Economie tegen deze 13 niet-conforme producten.

Op de volgende pagina kun je de resultaten raadplegen van onze analyse van 16 soorten agavesiroop.

De resultaten van onze analyse

Nood aan omkadering 

Jammer genoeg voorziet de wet niet in een beschermende oorsprongsbenaming of internationale normen voor de variëteiten die mogen worden gebruikt voor agavesiroop.  Er bestaat enkel een Mexicaanse norm, maar die kan onmogelijk alle mistoestanden voorkomen.  We hebben daarom ook een schrijven gericht aan minister van Consumentenzaken, Kris Peeters, om duidelijke en strikte normen vast te leggen wat betreft de samenstelling van agavesiroop.