Montignac-methode
Wil je onze evaluatie zien?
Deze informatie is uitsluitend voorbehouden aan leden
Je veux y accéder Meld je aanHoe werkt het Montignac-methode?
Montignac legt de nadruk op de juiste combinatie van voedingsmiddelen en op het eten van voedingsmiddelen met een lage glycemische index. Zijn methode bestaat uit twee fasen: een zeer beperkende aanvalsfase en een stabilisatiefase die levenslang moet worden volgehouden. In grote lijnen berust het dieet op het scheiden van vetten en koolhydraten (geen steak met frieten en geen brood met kaas). Alleen maaltijden op basis van vetten in combinatie met eiwitten of op basis van koolhydraten met eiwitten zijn toegestaan.
Voedingsmiddelen te eten
-
Voedingsmiddelen met lage GI
-
Volkoren granen
-
Oliehoudende vruchten (noten, hazelnoten, amandelen, enz.)
-
Fruit
-
Plantaardige oliën
-
Groenten
-
Peulvruchten (boontjes, linzen, grauwe erwten, enz.)
-
Magere vis
-
Magere zuivelproducten
-
Mager vlees
Voedingsmiddelen te beperken
-
Voedingsmiddelen met een hoge IG
-
Gesuikerde dranken
-
Aardappelen
-
Producten op basis van geraffineerde bloem
-
Suiker
-
Zoetigheden
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het Montignac-methode?
De Montignac methode houdt rekening met de Glycemische index wat interessant is voor personen met diabetes of prediabetes die proberen hun suikerspiegel te controleren.
Door voorkeur te geven aan de "goede koolhydraten" zal de impact op de suikerspiegel gering zijn en ze verteren langzamer wat langer het gevoel zal geven voldaan te zijn. Een voeding die rijk is aan vezels bevordert de darmtransit.
Is het Montignac-methode gemakkelijk te volgen?
Neen. Alhoewel het rijk aan vezels is en dus zeer verzadigend kan de dissociatie leiden tot frustratie met een risico om op te geven.
Is het Montignac-methode effectief op de lange termijn?
De voedingsmiddelen met een lage glycemische index dragen bij tot een betere controle van het gewicht en de suikerspiegel en bevordert ook de verzadiging. Maar dit dieet met weinig calorieën verbiedt bepaalde combinaties. Bijgevolg eet je minder, dus vermager je. Op lange termijn lijkt het dieet monotoon met als resultaat een terugkeer naar je (slechte) gewoonten van voorheen.
Is het Montignac-methode geschikt voor iedereen?
Neen. Dit dieet is niet geschikt voor personen met diabetes, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, ouderen, personen met hart-, nier- en leverproblemen. Alsook voor personen die problemen hebben met hun eetgedrag.
Is er een extra budget voor het Montignac-methode?
Geen enkele bijkomende kost.
Samengevat
Voordelen
- De meeste raadgevingen zijn eerder zinvol: geen of weinig alcohol, vezelrijk eten, langzaam eten en goed kauwen, goede koolhydraten kiezen en betere vetten eten;
- De methode legt dus de nadruk op een gezonde voeding met veel fruit, groenten en peulvruchten;
- Dieet dat bepaalde voedselcombinaties verbiedt waardoor je minder gaat eten en dus afvalt;
- Een dieet dat nog ruimte laat voor culinair plezier, waardoor het velen aanspreekt.
Nadelen
- De eerste weken is het dieet doeltreffend, maar het wordt snel eentonig;
- Gebaseerd op een aantal foute dogma’s zoals het verbod om aardappelen te eten.