Antwoord van expert

Bak je beter met olie dan met boter?

27 augustus 2018
Olijfolie

Ja. Om te bakken gebruik je beter olijfolie. Omwille van je gezondheid beperk je beter zoveel mogelijk verzadigde vetzuren (zoals in boter) en geef je de voorkeur aan onverzadigde vetzuren (zoals in olijfolie).

Bij verhitting kunnen vetstoffen oxideren, waardoor hun kwaliteit verslechtert. Dit hangt af van de temperatuur, de kwaliteit van de vetstof en zelfs de voeding die je ermee bereidt. Eens een vetstof haar drempel voor de hittetolerantie heeft bereikt, begint ze te roken en komen er schadelijke stoffen vrij.

Gewone olijfolie

Als je in een pan bakt, kan de temperatuur oplopen tot 150 à 180°C. Gebruik liever geen olie die rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals zonnebloem- of sojaolie). Geraffineerde olie is meestal beter bestand tegen verhitting, maar verliest zijn goede eigenschappen. Daarom gebruik je beter gewone olijfolie om te bakken en extra vierge olijfolie voor koude bereidingen en dressings. Arachideolie is ook geschikt om te bakken, net als “high oleic” zonnebloemolie, maar die is zeldzamer en duurder. Bak in ieder geval niet op een te hoog vuur en zie erop toe dat de vetstof niet gaat roken.

Andere bereidingswijzen

Gebruik om te frituren vetstoffen die daarvoor bedoeld zijn. Die zijn meestal arm aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Stel de temperatuur van de friteuse in op maximaal 175°C en ververs de olie na maximaal 5 tot 6 bakbeurten. Vergeet ook niet dat er heel wat manieren zijn om lekker te koken zonder vetstof: grillen, stomen, garen in de magnetronoven, in een papillot, bakken in een pan met antiaanbaklaag enz. Door af te wisselen houd je je vetgebruik binnen de perken en verkrijg je bovendien een bijzondere smaak.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier