Nieuws

Pangasius: vis "non grata"

24 januari 2017
pangasius carrefour

Supermarktketen Carrefour stopt met de verkoop van pangasius, naar eigen zeggen wegens het te grote risico op vervuiling. Toch is de kwalijke reputatie van deze vis enigszins te nuanceren, zolang u weloverwogen kiest.

Carrefour zet de verkoop van verse pangasius stop, zo werd luid aangekondigd in de Belgische media. Er blijven namelijk twijfels bestaan over de nefaste gevolgen van pangasiuskweek op het milieu. De voorraad diepvriesvis wordt wel nog verkocht, maar nadien niet meer opnieuw aangevuld. Wellicht zet deze beslissing heel wat consumenten aan het denken. Schrappen we pangasius dan beter volledig van het menu?

Kwalijke reputatie is veelal onterecht

Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bac­te­riën en antibioticaresten bevat. 

In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast. Paniek is dus helemaal niet nodig.

Pangasius kan bovendien een duurzaam alternatief vormen voor overbeviste zeevissoorten. Niettemin is de impact van aquacultuur niet te onderschatten, vooral wanneer de kweekvis wordt gevoederd met vismeel, die afkomstig is van andere vissoorten.

Kies bewust voor diepgevroren

Absoluut te vermijden is verse pangasius die per vliegtuig vanuit Vietnam wordt aangevoerd, wegens de zwaardere ecologische voetafdruk. Wilt u uw ecologische impact beperken, dan kiest u het best voor verse vissoorten van bij ons. Er gaat dan geen energie verloren aan het invriezen. Wilt u toch eens een exotischere vis op uw bord, kies dan juist wél een diepgevroren exemplaar dat per boot werd ingevoerd.

Ook de keuze voor een ASC-gelabelde pangasius draagt bij tot een verantwoord visbeleid. Het label van de Aquaculture Stewardship Council (kortweg dus ASC) staat garant voor geteelde vis die met respect voor mens en natuur werd gekweekt. Het is een onafhankelijk en betrouwbaar label met duidelijke richtlijnen om de (vaak negatieve) ecologische impact van aquacultuur te beperken.

Voor vis die werd gevangen in het wild, zoekt u het best naar een MSC-label, dat hetzelfde belooft.

Bekijk via de VISwijzer de ecologische voetafdruk van de vis op uw bord.