Nieuws

Een blik in de winkelkar van collega Jens

25 juni 2020

Onze winkelkar vullen met duurzamere producten: uit recent onderzoek blijkt dat we dat allemaal wel willen, maar er moeilijk in slagen. In de reeks Kassaticket Confessions van Rikolto vertelt onze collega Jens hoe hij duurzaamheid interpreteert. Kun je zijn idealen aflezen van zijn boodschappenlijstje?

Wie is Jens?

  • Naam: Jens Van Herp
  • Woonplaats: Strombeek-Bever
  • Beroep: Campaign officer bij Test Aankoop
  • Gezinssituatie: Gehuwd, 1 dochter van 4 jaar
  • Ik winkel het vaakst bij: Colruyt

Ziet je kassaticket er anders uit sinds de coronacrisis?

"We kopen meer omdat we thuiswerken. Er is geen school voor onze dochter, geen lunches op de werkplek en we moeten dus automatisch vaker thuis in de keuken aan de slag. Wat we kopen is ook veranderd. Er verzeilt meer comfort food in de boodschappenmand. Wat meer ijsjes en chocolade vooral. Maar globaal genomen hebben we niet ineens ons hele voedingspatroon veranderd."

Wat betekent duurzame voeding voor jou? 

"Duurzame voeding is voeding die je effectief opeet en niet verspilt. Of je nu een A-merk koopt, een budgetproduct of iets nieuw maar duurder wilt proberen: koop iets dat je graag eet, geen te grote hoeveelheden en iets kwalitatief. Dat zal je niet snel slecht laten worden en dus niet verspillen. Omdat we nu vaker thuis zijn verspillen we  minder omdat we wat meer tijd nemen om voeding nog creatief ergens in een schotel te verwerken. 

Duurzame voeding is eerlijk. Chocolade en bananen koop ik enkel als het fairtrade is of als duidelijk is dat het met respect voor de lokale producent is gemaakt. 

Duurzame voeding houdt rekening met seizoenen en transportafstand. Ik heb een dochter die graag meloen eet. We kopen dan niet de versie die met de boot uit Paraguay naar hier komt maar wel de Franse variant. Dat is net iets minder ver.

Duurzame voeding is gezond. Het moeilijkste voor veel mensen om mee rekening te houden. Vet, suiker en zout geven smaak, maar zwaar industrieel verwerkte voeding is de facto minder gezond en dus gewoon niet duurzaam."

Als je naar je kassaticket kijkt, slaag jij er dan in om duurzaam te kopen in je supermarkt?

"Op dit ogenblik is het bijna onmogelijk om volledig duurzaam te kopen voor consumenten. Onderzoek van de Europese consumentenorganisatie (BEUC) toont aan dat mensen wel degelijk belang hechten aan de impact van hun voedselkeuze op het milieu en milieuvriendelijker willen consumeren.Voornaamste obstakels zijn de prijs, het gebrek aan informatie, en de beperkte keuze aan milieuvriendelijke producten.

In België zien we dat maar liefst 44% van de mensen aangeeft omwille van milieuredenen minder rood vlees te eten en slechts 12% vindt dat de overheid duurzame voeding voldoende aanmoedigt. Cijfers die aantonen dat consumenten inspanningen leveren en die door de overheid ook versterkt willen zien worden. Duurzamer winkelen kan volgens mij dus op korte termijn nog stappen vooruit zetten."

Wat kan je supermarkt doen om duurzaam kopen makkelijk te maken voor iedereen? 

"Zet de lokale optie altijd vooraan en promoot die ook zo. Er is niets mis mee om producten van Belgische oorsprong beter te promoten. Geef voeding die een goede Nutri-score heeft een lagere prijs, zet ze vaker in promotie of ban de slechtst presterende producten in een bepaalde categorie en zet ze gewoon aan de deur."

Gezond, milieuvriendelijk, fair.. én lekker:  kan dat? 

"De Britse chef Yotam Ottolenghi toont dat vegatarisch koken helemaal niet moeilijk is en heel lekker. Tahini, za’tar en sumac zijn ingrediënten die onbekend terrein zijn maar in het Midden-Oosten, waar Ottolenghi vandaan komt, even gewoon zijn als aardappelen en bloemkool bij ons. Zijn Aziatische noedelsla met mango en aubergine vind ik zelf een absolute aanrader."

Wat is jouw guilty pleasure? 

"Ik moet toegeven dat ik nooit de herkomst check van een stuk tonijn, iets wat ik heel graag eet in sla, op pizza of gebakken op de grill. Ik voel me er dan schuldig over en hoop dan telkens dat het toch via duurzame vangst op mijn bord is beland. 

Ook chips en Duvel tripel hop, het omgekeerde van gezond en voedzaam, kan ik niet weigeren. Ik beperk me tot alcohol in het weekend en hou het dan beschaafd maar dat van het menu schrappen zou ik heel moeilijk vinden."


Lees meer Kassaticket Confessions op de website van Meer dan mijn kassaticket.