Nieuws

Duurzaam eten blijft moeilijk voor Europeaan

02 juni 2020

De meerderheid van de Europeanen wil duurzamere eetgewoonten aannemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat door verschillende consumentenorganisaties in Europa is uitgevoerd. De respondenten gaven wel aan dat het essentieel is dat duurzaam eten makkelijker en toegankelijker wordt.

Verschillende consumentenorganisaties in Europa, waaronder ook Test Aankoop, hebben hun krachten gebundeld om hun burgers in 11 landen te bevragen, waaronder België, Duitsland en Nederland. Het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) heeft de resultaten onlangs in een nieuw rapport gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Europese burgers belang hechten aan de impact van hun voedselkeuze op het milieu en milieuvriendelijker willen consumeren.

Wil je weten hoe je zelf duurzamer kunt eten? Neem dans zeker eens een kijkje in ons dossier duurzame voeding.

Naar het dossier duurzame voeding

Consumenten onderschatten hun impact

Voedsel is de primaire bron van de milieueffecten van de consumptie van gezinnen in de Europese Unie. Daarna volgen de woningen (vooral de verwarming) en de mobiliteit (vooral het gebruik van privévoertuigen).

De enquête heeft verschillende elementen van het gedrag en de overtuigingen van de Europese consumenten aan het licht gebracht. Zo bleken zij de impact impact van hun eigen eetgewoonten op het milieu vaak te onderschatten.

Nog te veel obstakels

Twee op de drie respondenten is bereid om zijn eetgewoonten te veranderen om milieuredenen. Er zijn echter een aantal obstakels die hen nu nog verhinderen om dat te doen. De prijs is het eerste obstakel dat consumenten aanvoeren als het gaat om duurzamer te eten, maar ze wijzen ook op het gebrek aan informatie (in België werd even vaak de reden 'gebrek aan duidelijke etikettering' aangevinkt, maar dit komt vrij dicht in de buurt van 'gebrek aan informatie') en de beperkte keuze aan milieuvriendelijkere producten.

Een andere vaststelling: iets meer dan 40% van de consumenten (44% in België) zegt dat ze hun consumptie van rood vlees om milieuredenen hebben stopgezet of verminderd. Zij wenden zich graag tot plantaardige burgers en andere vegetarische alternatieven.

De wetgever moet meer doen

Uit de enquête blijkt ook dat slechts 16% van de consumenten (12% in België) van mening is dat hun overheid duurzame voeding voldoende aanmoedigt, zowel op het vlak van productie als consumptie. Dit is erg laag.

De Europese consumentenorganisatie (BEUC) is van mening dat beleidsmakers actief moeten bijdragen aan een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem. Volgens Monique Goyens, de directeur-generaal, “spelen onder meer wetgevers, fabrikanten en distributeurs een cruciale rol bij de aanpassing van de prijzen, de marketing en alle andere factoren die ons doen kiezen voor een bepaald product.”