Nieuws

Was je nieuwe kleren voordat je ze draagt!

20 juli 2017
allergie kleding primark

Het vastnemen en dragen van nieuwe kleren kan soms jeuk, uitslag of zelfs brandwonden veroorzaken. Hiervan getuigen de recente incidenten in de Primark van Luik. Is het te wijten aan de fungiciden die in de containers worden verstoven om de ontwikkeling van schimmels tijdens het transport uit Azië te voorkomen?

Half juni meldde RTL dat werknemers van de Primark-winkel in Luik hun werkplek hadden moeten verlaten met huiduitslag en brandwonden. Verkopers van de discountkledingketen hadden anoniem getuigd over de feiten. Een huidarts van het Academisch ziekenhuis C.H.U. Luik had bevestigd dat ze in februari al twee personeelsleden had behandeld voor hevige irriterende dermatitis. En op de sociale netwerken hadden klanten soortgelijke symptomen gemeld...

Wij willen duidelijkheid

De directie van Primark had verklaard dat het een grondig intern onderzoek ging uitvoeren. Sindsdien was er geen nieuws meer. Wij vonden dat we het daar niet bij konden laten als consumentenorganisatie. Daarom stelden wij een actieplan op.

Allereerst probeerden we te spreken met de directie. Ondanks ons aandringen weigerde ze echter om onze vragen te beantwoorden.

Vervolgens gingen we ter plaatse om te horen wat de werknemers van de winkel te zeggen hadden. Zij waren echter zichtbaar gedrild om de situatie te minimaliseren, en gaven ons tegenstrijdige versies.

Analyse van de kleding

Aals laatste stap gingen we over tot het analyseren van enkele kledingstukken uit de Luikse vestiging. Gezondheidsproblemen bij het vastnemen en dragen van nieuwe kleding kunnen veroorzaakt worden door verschillende allergenen (formaldehyde, kleurstoffen, fungiciden …), maar in dit geval werd beslist om te testen op de aanwezigheid van een van die fungiciden, dimethylfumaraat (DMFu).

Verboden in Europa maar niet in Azië

Waarom DMFu? Omdat de stof irritaties en brandwonden kan veroorzaken, zelfs in zeer lage concentraties. In 2008 werd DFMu reeds aan de kaak gesteld wegens ernstige allergieën en eczeem veroorzaakt door stoelen en schoenen gemaakt in China.

Wij brachten toen de feiten aan het licht en de fungicide werd verboden in België en daarna in Europa. In Zuidoost-Azië, waar het grootste deel van de discountkleding vandaan komt, wordt het echter nog steeds verstoven in de transportcontainers (of in zakjes in de verpakkingen gedaan) om de ontwikkeling van schimmels te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij onze tests op de kleding die bij Primark wordt verkocht, troffen we echter geen DFMu aan. Let wel: we testten slechts twintig kledingstukken, hoofdzakelijk T-shirts afkomstig uit China, India, Cambodja en Bangladesh. En huidallergieën kunnen door heel wat andere stoffen dan dimethylfumaraat worden veroorzaakt.

Onthoud daarom dit advies, dat niet alleen voor Primark maar voor alle kledingketens geldt: was elk nieuw kledingstuk voordat je het draagt, vooral als het afkomstig is uit een land buiten Europa.

Oproep tot getuigenissen