Nieuws

Helpen FFP2-maskers in de strijd tegen omikron?

21 december 2021

Nu de omikron-variant ook in ons land aan een snelle opmars bezig is, rijst alsmaar vaker de vraag of FFP2-maskers de verspreiding ervan beter kunnen tegengaan dan de andere maskers. Ze bieden hoe dan ook meer bescherming, maar ze kosten ook meer én zijn moeilijker om door te ademen. Het blijft dus een afweging die je zelf moet maken.

In het begin van de pandemie waren respiratoire maskers (FFP2, FFP3) schaars en moesten ze voorbehouden blijven voor het zorgpersoneel. Ondertussen is die schaarste opgelost, al zijn ze volgens de officiële richtlijnen nog altijd voorbehouden voor bepaalde gezondheidsmedewerkers. Ze duiken echter alsmaar vaker op in het straatbeeld en ook de experts van de GEMS raadden recent in hun advies aan het overlegcomité FFP2-maskers aan voor kwetsbare personen en voor wie werkt in situaties waar er veel besmettingsgevaar is, zoals op het openbaar vervoer. Maar wanneer heeft zo’n respiratoir masker écht nut?

Lees alles over de verschillende soorten mondmaskers in ons uitgebreid dossier.

Naar het dossier mondmaskers

Schat het gevaar in

Het besmettingsgevaar neemt toe naarmate de ruimte waarin je vertoeft slechter geventileerd is, naarmate je langer nauwe contacten hebt met anderen, wanneer anderen hun masker niet of niet correct dragen, en bij activiteiten waarbij er veel aerosoldruppels gevormd worden, zoals zingen of veel praten. Die aerosols zijn kleine druppeltjes die als een soort van wolk in de lucht blijven zweven. Hoe meer van deze factoren aanwezig zijn, hoe groter het besmettingsgevaar en hoe meer baat je zal hebben bij een FFP2-masker. We denken dan bijvoorbeeld aan een lange rit op het openbaar vervoer of aan jobs met veel contacten, zoals winkelbediende.

Daarnaast zorgt ook de meer besmettelijke omikronvariant momenteel voor heel wat extra besmettingsgevaar, zeker bij wie nog geen boostervaccin gehad heeft. Neem dat dus zeker ook mee in overweging wanneer je een keuze maakt.

Bescherming voor jezelf én anderen

Chirurgische maskers, wegwerpbare comfortmaskers en textielen maskers draag je vooral om anderen te beschermen, maar beschermen de drager zelf niet tegen de inademing van aerosoldruppels. FFP2 maskers doen dat wel. Talrijke studies in het labo en studies op basis van modellen laten duidelijk zien dat respiratoire maskers heel goed de in- en uitgeademde lucht filteren, vooral als ze goed aansluiten op het gezicht. Toch is er tot nog toe geen overtuigend bewijs dat FFP2/FFP3 maskers ook in het dagelijks leven de drager beter beschermen tegen een coronabesmetting dan chirurgische maskers.

Kwetsbare personen kiezen sowieso wel beter deze FFP2-maskers. We denken dan in de eerste plaats aan mensen met een verzwakt afweersysteem, ouderen en mensen met bepaalde onderliggende aandoeningen (vb. diabetes, hart- en vaatziekten, longaandoeningen). Ook mensen die vaak in contact komen met kwetsbare personen opteren best voor deze extra bescherming.

Maak de balans

Of de extra bescherming die zo’n FFP2-masker je biedt opweegt tegen de hogere kostprijs en het feit dat je er moeilijker door kunt ademen, is een keuze die je zelf moet maken. We helpen je echter wel graag op weg om alle factoren op een rijtje te zetten via onderstaande tool.