Antwoord van expert

Wasmiddelcapsules: gevaarlijk voor kinderen

02 april 2017
raad

De roze, blauwe en groene pods lijken soms op snoep en veroorzaken steeds meer ongevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Volgens een Amerikaanse studie lopen steeds meer jonge kinderen chemische brandwonden aan de ogen op door wasmiddelcapsules. Natuurlijk bestaat dat risico ook bij vaatwascapsules. Het stijgende aantal verwondingen zou te wijten zijn aan het groeiende succes van deze producten.

Zowel in de Verenigde Staten als bij ons raken er steeds meer van dit soort ongevallen bekend. Dat zou komen doordat de capsules eruitzien als snoep en dus kleine kinderen aantrekken. Vermits het plastic omhulsel oplost bij een lage temperatuur (30°C), scheurt het ook gemakkelijk als het in contact komt met de mond of natte handen. Zo komt het vloeibaar wasmiddel vrij, dat irriterend is voor de slijmvliezen in de mond, de huid en de ogen.

Naar aanleiding van een Europees besluit moesten de fabrikanten in 2015 hun producten aanpassen: de doos moet ondoorzichtig en moeilijker te openen zijn en de capsules moeten bitter smaken, bestand zijn tegen een zekere druk en pas na minstens 30 seconden oplossen in water van 20°C. De bedoeling is dat ze kinderen minder snel in verleiding brengen en bij contact minder snel openbarsten. Het is echter nog te vroeg om vast te stellen of dit tot minder ongevallen leidt. Bewaar dus nog steeds uw (vaat)wasmiddelen uit het zicht en buiten het bereik van kinderen.
Bron: JAMA Ophtalmology, februari 2017 en het Antigifcentrum

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier