Antwoord van expert

Lichtgevende armbandjes: niet voor kids

01 juni 2015
raad

Dokter D. waarschuwt voor lichtgevende armbandjes met fluorescerende vloeistof, nadat een moeder in paniek bij hem was komen aankloppen.

De achtjarige dochter van de vrouw had een deel van de vloeistof ingeslikt. De dokter vindt dat dergelijke armbandjes dan ook zouden moeten worden verboden.

Lichtgevende armbandjes en stokjes zijn de laatste jaren hip. Vooral op feestjes zijn ze erg in trek. Ze zijn gemaakt uit (relatief) soepel plastic en zijn gevuld met twee gescheiden chemische stoffen. Als u het buisje plooit, gaan die stoffen zich mengen en wordt de vloeistof lichtgevend. Leuk, maar niet helemaal onschuldig.

Soms kan het plastic buisje namelijk heel snel breken. Elk jaar krijgt het Antigifcentrum hier telefoontjes over, meestal nadat een kind de vloeistof heeft ingeslikt of in de ogen heeft gekregen. Die wordt niet als giftig beschouwd, maar is niettemin vrij irriterend. Bij contact met de ogen kan ze een branderig gevoel veroorzaken. Dat verdwijnt normaal gezien door de ogen te spoelen met water. Ook als het product in de mond komt, is spoelen de boodschap.

Als een kind er wat van inslikt, riskeert het normaal gezien geen vergiftiging, maar het kan wel misselijk worden of buikpijn krijgen. Houd deze hebbedingetjes dus liever uit de buurt van kinderen.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier