Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Lichtgevende armbandjes: niet voor kids

01 juni 2015
raad

01 juni 2015
Dokter D. waarschuwt voor lichtgevende armbandjes met fluorescerende vloeistof, nadat een moeder in paniek bij hem was komen aankloppen.

De achtjarige dochter van de vrouw had een deel van de vloeistof ingeslikt. De dokter vindt dat dergelijke armbandjes dan ook zouden moeten worden verboden.

Lichtgevende armbandjes en stokjes zijn de laatste jaren hip. Vooral op feestjes zijn ze erg in trek. Ze zijn gemaakt uit (relatief) soepel plastic en zijn gevuld met twee gescheiden chemische stoffen. Als u het buisje plooit, gaan die stoffen zich mengen en wordt de vloeistof lichtgevend. Leuk, maar niet helemaal onschuldig.

Soms kan het plastic buisje namelijk heel snel breken. Elk jaar krijgt het Antigifcentrum hier telefoontjes over, meestal nadat een kind de vloeistof heeft ingeslikt of in de ogen heeft gekregen. Die wordt niet als giftig beschouwd, maar is niettemin vrij irriterend. Bij contact met de ogen kan ze een branderig gevoel veroorzaken. Dat verdwijnt normaal gezien door de ogen te spoelen met water. Ook als het product in de mond komt, is spoelen de boodschap.

Als een kind er wat van inslikt, riskeert het normaal gezien geen vergiftiging, maar het kan wel misselijk worden of buikpijn krijgen. Houd deze hebbedingetjes dus liever uit de buurt van kinderen.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2