Nieuws

Zelftests: duur, onbetrouwbaar en vaak nutteloos

23 maart 2018

Sinds eind 2016 zijn zelftests beschikbaar in de apotheek. Nochtans zijn ze nooit helemaal betrouwbaar én zijn ze redelijk duur. Wij analyseerden er 14. Conclusie: heel wat van die tests horen niet thuis in de apotheek.

Zelftests hebben als voordeel dat ze eenvoudig en laagdrempelig zijn en snel resultaat geven. Positieve punten die echter niet opwegen tegen de grote minpunten….

Nooit helemaal betrouwbaar

Eerst en vooral het grootste probleem: ze zijn nooit 100 % betrouwbaar. Bovendien kost hij gemiddeld € 15 tot € 20, en meet slechts één parameter. Dit terwijl een klassieke bloedtest en het oordeel van een dokter je heel wat wijzer maken. Een zelftest geeft niet meer dan een indicatie en is geen alternatief voor een diagnose van de dokter.

Slechts 3 zelftests hebben echt nut

De zwangerschapstest, die al sinds de jaren 70 bestaat, moet zijn nut natuurlijk niet meer bewijzen. Ook de zelftests op hiv en darmkanker hebben aangetoond dat ze nuttig zijn.

De hiv-test kan worden gebruikt door mensen die een hoger risico hebben op besmetting met het hiv-virus en die daarom geregeld tests moeten ondergaan.

Voor darmkanker bestaat er al een officiële, gratis screening voor hen die zich in de leeftijdscategorie met het grootste risico bevinden (vanaf 2020 is dat vanaf 50 jaar in heel België). De zelftest mag die officiële opsporing niet vervangen.

11 zelftests zouden niet op de markt mogen worden gebracht

Van de 14 zelftests die wij onderzochten, raden we er vijf ronduit af. Bij zes andere stellen we het nut ernstig in vraag. We betreuren ten zeerste dat ze worden verdeeld door apothekers, die aan dergelijke producten op die manier een betrouwbare, geloofwaardige uitstraling geven. We roepen daarom op tot een dialoog met de beroepsorganisatie en de overheid over dit onderwerp.