Nieuws

Opnieuw problemen met implantaten

09 juli 2012
implantaten

Er zijn opnieuw problemen met  bepaalde heupprothesen met metalen scharnierende vlakken. De overheid zwijgt dit liever dood dan de burger te informeren.

Er wordt een onderdeel van heupprothesen met metalen scharnierende vlakken van de markt gehaald. Voor de zoveelste keer, nadat er eerder al problemen waren met verschillende heupprothesen maar ook met heel wat andere soorten van implantaten. Hoeveel patiëntenleed is er nog nodig om de overheden te overtuigen strengere regels te maken?

Opnieuw een implantaat van de markt

Ditmaal is het de fabrikant Smith & Nephew die één van haar onderdelen van heupprothesen met metalen scharnierende vlakken van de markt haalt. Het gaat om de zogenaamde  R3 metalen voering van hun kunstheupen. Uit gegevens van het heupregister van het Verenigd Koninkrijk blijkt dat dit onderdeel slechte resultaten geeft. Van de patiënten met dit implantaat heeft 6,3% een heringreep aan de heup moeten ondergaan nog geen 4 jaar na de plaatsing ervan. Volgens de normen van de overheid mag dit maximaal 4% zijn.  De Britse overheid vraagt de chirurgen het onderdeel niet meer te gebruiken en de patiënten van nabij op te volgen opdat problemen snel ontdekt en aangepakt zouden worden.

Meten is weten

In het Verenigd Koninkrijk registreren chirurgen welke kunstheupen ze inplanten. Hierdoor  ontdekt men sneller implantaten die niet goed functioneren en heeft men een beter zicht op de kwaliteit van heupprothesen en de omvang van eventuele problemen. Volgens de krant De Standaard werd het bewuste onderdeel in ons land bij 78 patiënten ingeplant. In België bestaat wel zo’n heupregister maar omdat de medewerking hieraan vrijwillig is, functioneert dit veel minder goed. De overheid werkt (eindelijk) aan de ontwikkeling van een algemeen register voor implantaten, maar tot nog toe heeft dit weinig concrete resultaten opgeleverd.

Te snel op de markt

Implantaten komen te snel op de markt waardoor dit “incident” geen toeval is. De vereisten zijn minder streng dan voor geneesmiddelen en bovendien is Europa minder veeleisend dan de VS. Problemen komen dus al te vaak pas aan het licht wanneer de implantaten al gebruikt zijn bij patiënten. Er zijn de laatste jaren dan ook verschillende terugtrekkingen geweest van heupprothesen met metalen scharnierende vlakken, maar dat is niet alles. Er zijn immers ook al  problemen gemeld met heel wat andere implantaten: PIP-borstimplantaten, vorige maand nog problemen met defibrillatoren, kunststofmatjes gebruikt bij ingrepen voor verzakkingen,…

Recht op informatie

Verschillende landen volgen de veiligheid van deze implantaten van nabij op en werken aan een evaluatie, zoals we bijvoorbeeld lezen op de website van het Britse respectievelijk Franse Geneesmiddelenagentschap. Ook Nederland werkt aan een rapport en de Nederlandse Vereniging voor Orthopedisten ontwikkelde een website over kunstheupen speciaal voor de patiënt.

Terwijl wij dit probleem al begin 2011 onder de aandacht van het Geneesmiddelenagentschap brachten, duurde het meer dan een jaar vooraleer het richtlijnen voor chirurgen voor follow-up van deze patiënten ontwikkelde. Het is een positieve zaak dat ze het bestaan ervan op haar website publiceerde. Maar ook burgers hebben het recht te weten wat de aard en de omvang van het probleem is, welke maatregelen de overheid neemt, en wat ze patiënten adviseert. Ons Geneesmiddelenagentschap moet hierover de burger op een begrijpelijke manier informeren via haar website, zoals wij haar reeds herhaaldelijk gevraagd hebben.

Wij eisen

Het is 5 voor 12 voor onze beleidsmakers.  Wij hebben Minister Onkelinx aangeschreven met een pakket van eisen, zowel te realiseren via de onderhandelingen met Europa als via maatregelen in ons eigen land.