Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Oligoscan: onzin

01 augustus 2015
raad

01 augustus 2015
Een stomatoloog heeft mijnheer L. een onderzoek voorgesteld met de Oligoscan, een apparaatje dat o.a. zware metalen en andere mogelijk toxische stoffen in het lichaam zou opsporen.

Voor die ongeveer drie minuten durende scan heeft hij bijna € 150 betaald. Hij is echter sceptisch. De Oligoscan zou zware metalen opsporen en het gehalte aan mineralen en oligo-elementen in het lichaam meten door middel van “fotospectometrie”. Het toestel moet op de handpalm worden gedrukt. De gegevens die het verzamelt, worden via het internet naar een centrale server verzonden. Luttele seconden later volgen de resultaten. Op basis daarvan zou de behandelaar vervolgens een aangepaste supplementering of zelfs – bij zogenaamde detectie van zware metalen – een “behandeling” kunnen aanbevelen. En, wat een toeval, de firma die de Oligoscan verdeelt, verkoopt tevens de producten die de “therapeut” kan voorschrijven.

Volgens de reclame is het nut van de Oligoscan bewezen door tal van klinisch gevalideerde testen. Maar er wordt niet vermeld of en waar die gepubliceerd zijn. Er worden alleen diverse studies vermeld met betrekking tot mineralen in de voeding en de risico’s van zware metalen, maar geen ervan heeft onderzocht of de Oligoscan doet wat de reclame beweert. Als extra argument pakt de reclame uit met het feit dat het toestel voorzien is van een CE-markering als medisch hulpmiddel. Fijn om te weten, maar die CE-markering heeft weinig of geen waarde en zegt niets over de doeltreffendheid. De Oligoscan zal zijn fabrikant alsook de zogenaamde therapeuten die de analyse aanbieden verrijken, maar meer niet. Tot het tegendeel wordt bewezen, is het volgens ons larie en apekool.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2