Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Helpt ultrasoon geluid tegen teken?

01 augustus 2016
raad

01 augustus 2016
Mijnheer R. heeft in de apotheek een apparaatje gezien dat teken en vlooien op afstand zou houden. Hij vraagt zich af of dat echt werkt en is verbaasd dat apothekers zoiets verkopen.

Het apparaatje, dat Tickless heet, brengt ultrasoon geluid voort. Volgens de reclame zou dat teken en vlooien verjagen.

Er zijn verschillende modellen, die qua vormgeving wat verschillen, telkens voor een andere “doelgroep”: een Tickless voor honden en katten, te bevestigen aan de halsband, een Tickless voor mensen, op te hangen aan de kledij, en zelfs een Tickless voor ... baby's en kleine kinderen! Bij ons weten is er echter geen greintje bewijs dat dit gadget teken en vlooien op afstand houdt.

De Tickless kost zo'n € 26. Verspild geld. Erger is dat het mensen die geloof hechten aan de reclamepraat een vals gevoel van veiligheid geeft. Het risico is dan reëel dat zij na een wandeling door bossen en velden hun kinderen, hun hond en zichzelf niet meer of minder grondig gaan controleren op mogelijke teken. Dat is gevaarlijk, want teken kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, zowel op mensen als op dieren.

Dergelijke gadgets zijn met andere woorden niet alleen consumentenmisleiding, ze vormen ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Apothekers die dit verkopen, zouden beter moeten weten en doen hun beroep daarmee geen eer aan. Wij hebben de beroepsverenigingen van apothekers hierover trouwens aangeschreven.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2