Nieuws

Stop de hoge erelonen voor patiënten in eenpersoonskamers

19 februari 2018

Patiënten die geopereerd willen worden door de professor en niet door zijn assistent, moeten soms een dure eenpersoonskamer nemen. Dat is ontoelaatbaar, want zo ontstaat een klassegeneeskunde. Wij blijven pleiten voor het afschaffen van hogere erelonen voor patiënten in eenpersoonskamers.

In het Universitair Ziekenhuis van Leuven krijgen patiënten de keuze: ofwel nemen ze een eenpersoonskamer en krijgen ze de garantie dat een professor de operatie zal leiden, ofwel verblijven ze op een gemeenschappelijke kamer maar zal misschien de assistent van de prof het scalpel hanteren. Het UZ Leuven is niet het enige ziekenhuis waar deze praktijk gangbaar is. Maar elders wordt de keuze niet zo uitdrukkelijk voorgelegd.

Het verblijf van een eenpersoonskamer is veel duurder dan een twee- of meerpersoonskamer. Daarom zet de keuze de deur op een kier voor een klassegeneeskunde.

Facturen gaan door het dak

Volgens cijfers van de Christelijke Mutualiteit betaal je voor een opname in het chirurgisch dagziekenhuis € 115 euro uit eigen zak als je kiest voor een twee- of meerpersoonskamer. Verblijf je in een eenpersoonskamer, dan kost dezelfde ingreep € 813 euro. Gemiddeld betaal je voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer € 1 496 euro. In een kamer voor twee of meer personen is dat € 277.

Stop de ereloonsupplementen

We dringen nogmaals aan op het afschaffen van de ereloonsupplementen voor artsen (die ze gedeeltelijk doorstorten naar het ziekenhuis, zodat het geldtekort wordt aangevuld). Dat de patiënt betaalt voor het comfort van een individuele kamer is nog enigszins verdedigbaar. Maar dat de keuze voor zo’n kamer de factuur verdrievoudigt en de behandeling verandert, is onaanvaardbaar.

Deze strijd is helaas nog niet gestreden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageerde weliswaar scherp op de praktijken van het UZ Leuven, die ze bestempelde als onwettig. Ze verwees naar de nieuwe ziekenhuiswet die bepaalt dat elke patiënt dezelfde zorgen moet krijgen, ongeacht het type kamer waarin hij verblijft. Maar de minister heeft ook al aangegeven dat het afschaffen van de ereloonsupplementen geen optie is, omdat de ziekenhuizen in financiële moeilijkheden zouden komen.

Gebruik onze tools

In de tussentijd kun je gebruikmaken van twee handige tools op onze website. Ten eerste leggen we uit waar je op moet letten bij het invullen van een ziekenhuisformulier genaamd “opnameverklaring”. Dit document moet je goed lezen en begrijpen, want hier maak je de keuze voor het type kamer en de arts, en worden de kosten voor het ziekenhuisverblijf vermeld.

Onderzoek ook welke hospitalisatieverzekering de beste bescherming biedt.

Naar de koopwijzer voor hospitalisatieverzekeringen