Nieuws

Grondige hervorming nodig van de ziekenhuisfinanciering

04 februari 2015
hervorming

Sommige artsen weigeren patiënten te behandelen die in het ziekenhuis niet kiezen voor een eenpersoonskamer, omdat ze dan geen ereloonsupplement mogen aanrekenen. Een regelrechte aanfluiting van ieders recht op gezondheidszorg, en het zoveelste bewijs dat we onze zorg anders moeten financieren!

In een eenpersoonskamer in een ziekenhuis riskeert u soms torenhoge ereloonsupplementen. Maar nu blijkt dat sommige artsen u zullen weigeren te behandelen als u een meerpersoonskamer wenst... En dat alles omdat het grondig fout loopt met de financiering van onze gezondheidszorg.

Weg met de ereloonsupplementen!

Wij pleiten al jaren voor de afschaffing van de ereloonsupplementen.  Dat de patiënt méér betaalt voor het extra comfort van een eenpersoonskamer, tot daaraan toe. Maar dat de keuze voor een eenpersoonskamer soms uitmondt in een viermaal hoger prijskaartje is een brug te ver. En de medische zorg moet dezelfde zijn, of u nu in een een-, twee of vierpersoonskamer ligt.

Ons financieringsmodel loopt fout

Artsen moeten een deel van de supplementen die ze aanrekenen, afstaan aan het ziekenhuis, dat die extra middelen aanwendt om het tekort aan financiering van de overheid op te vangen. Helaas leidt dat tot heel wat problemen: een vlucht van sommige artsen naar privépraktijken en privéziekenhuizen, nog hogere supplementen voor de patiënt en zelfs klassegeneeskunde. Dat is een van de redenen waarom we onze zorg anders moeten organiseren en financieren. 

Verkeerde prioriteiten 

Als men de financiering van de zorg op gezonde basisprincipes wil stoelen, moeten de noden van de bevolking centraal staan, moeten er wetenschappelijke argumenten aan de basis liggen, en dat alles in volledige transparantie.

Momenteel staan we daar echter ver van af. Nu staan vooral de belangen van de "zorgaanbieders" zoals de artsen en de ziekenhuizen voorop. Vertegenwoordigers van de artsen onderhandelen bijvoorbeeld al 50 jaar met de ziekenfondsen over de tarieven en daarbij krijgen de belangen van de disciplines met technische prestaties de hoogste prioriteit. Daardoor verdient een radioloog of een klinisch bioloog zowat het dubbele van een kinderarts of een geriater...

Tijd voor een doortastend beleid

Iedereen beseft dat het fout loopt, maar tot veel doortastende maatregelen heeft dat nog niet geleid. Wij hopen dat deze regering meer moed toont en voor een grondige hervorming kiest!