Nieuws

Farmareuzen beboet voor onethische en illegale praktijken

05 maart 2014
farmareuzen

De farmaceutische firma’s Novartis en Roche blokkeren het gebruik van een veel goedkoper geneesmiddel om het gebruik van een ander peperduur middel te garanderen. Hun onwettige afspraken werden bestraft in Italië. Wij vragen een gelijkaardig onderzoek op Belgisch en Europees niveau.

Bestaat er een goedkoper alternatief voor uw geneesmiddel?  En is de werkzaamheid van uw medicatie voldoende bewezen?

Italiaanse instanties hebben de farmaceutische firma’s Roche en Novartis een boete van 180 miljoen euro opgelegd. De farmareuzen hadden onwettige afspraken gemaakt om het gebruik van een veel goedkoper geneesmiddel voor een ernstige oogaandoening te blokkeren, ten voordele van een peperduur alternatief, wat de sociale zekerheid een pak geld kost. Onze zusterorganisatie Altroconsumo streed mee tegen deze onethische praktijken, en wij kunnen deze overwinning dan ook alleen maar toejuichen.

Lucentis en Avastin

Lucentis (Novartis) en Avastin (Roche) behoren tot dezelfde familie van geneesmiddelen. Avastin is het langst op de markt en officieel geregistreerd voor de behandeling van verschillende kankers. In de praktijk gebruiken oogartsen het al sinds 2005 “off-label” voor de behandeling van natte maculaire degeneratie, een ernstige oogaandoening. Lucentis is daarentegen een peperduur geneesmiddel, dat wél officieel geregistreerd is voor deze behandeling. De werkzaamheid van beide producten is echter gelijkaardig.

Onwettige afspraken, onethische winsten

Novartis en Roche maakten onderling afspraken om de sterke marktpositie van Lucentis te garanderen. Roche deed geen enkele inspanning om het gebruik van Avastin voor de oogaandoening te laten registreren en probeerde zelfs diens veiligheid voor dat gebruik in een slecht daglicht te plaatsen. Dat lijkt tegennatuurlijk, maar beide firma’s hadden daar financieel voordeel bij. Lucentis werd immers ontwikkeld door Genentech, een dochterbedrijf van Roche, dat dus meer verdient aan de verkoop van het peperdure Lucentis dan aan het goedkopere Avastin. Ook aandeelhouder Novartis verdient er een flinke duit aan.

Deze onethische strategie kost de sociale zekerheid echter een pak geld. De Italiaanse gezondheidszorg zou zo maar liefst 45 miljoen euro zijn verloren in 2012, en dat terwijl het steeds moeilijker wordt om de nodige medische zorg te bekostigen. Wij vragen daarom een gelijkaardig onderzoek aan de Belgische mededingingsautoriteiten en aan de bevoegde Europese instanties.