Corona en je aanvullende ziekteverzekering

Heb jij een aanvullende ziekteverzekering? Veel mensen denken van niet, maar in realiteit hebben ze er wél een. Zo’n verzekering heb je sowieso als je bent aangesloten bij een ziekenfonds. Tenzij je aangesloten bent bij het overheidsziekenfonds, de HZIV. Dan heb je enkel de verplichte ziekteverzekering en geen aanvullende.
Wat is een “aanvullende" ziekteverzekering?
In ruil voor een jaarlijkse bijdrage (die je bij de HZIV niet moet betalen), bieden private mutualiteiten bovenop de wettelijke dekkingen extra tegemoetkomingen. Dit pakket van voordelen is wat men in de volksmond een “aanvullende verzekering” noemt.
Het gaat bv. om een financiële tegemoetkoming voor lenzen, osteopathie, orthodontie, het lidgeld van een sportclub, alternatieve geneeskunde, niet-dringend ziekenvervoer … Het aanbod kan sterk verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds. Er kunnen zelfs regionale verschillen zijn.
Welk ziekenfonds biedt jou en je gezin de meeste voordelen? Dat kun je gemakkelijk nagaan met onze koopwijzer. Doe vandaag nog de test.
Nieuwe noden, aangepaste voordelen
Af en toe passen ziekenfondsen hun aanbod aan. Daarom doe je er goed aan om geregeld opnieuw na te kijken waar je precies voor betaalt en dus recht op hebt. Nu is een goed moment, want onlangs pasten sommige ziekenfondsen hun aanvullende voordelen aan om beter tegemoet te komen aan nieuwe noden die opdoken tijdens de coronacrisis.
Enkele voorbeelden van aanpassingen:
- Omdat de coronacrisis zwaar weegt op onze geestelijke gezondheid, besliste Partenamut om voortaan € 20 per sessie bij een erkend klinisch psycholoog terug te betalen in plaats van de gebruikelijke € 15 (met een maximum van 16 sessies).
- CM biedt haar leden al langer een tegemoetkoming van 40 euro voor wie minstens vier sessies voedings- en dieetadvies volgt bij een erkende diëtist. Tijdens de coronacrisis besliste de mutualiteit om dat financiële voordeel ook toe te kennen bij digitale consultaties.
- De Socialistische Mutualiteiten voorzien sinds coronatijd ook extra tegemoetkomingen voor online consultaties bij o.a. diëtisten en psychologen .
- Ben je herstellende van COVID-19 en werd je gehospitaliseerd? Partenamut en OZ betalen tot zes maanden na het ontslag uit het ziekenhuis al het remgeld terug dat aan je huisarts, specialist of kinesist betaald moet worden.
- Om mensen tijdens de quarantaine in beweging te houden, besloot OZ om ook een tegemoetkoming te geven aan mensen die deelnemen aan online fitnesslessen (10 beurten).
- Mondmaskers en handgel nodig? Bij OZ krijg je tot 20 euro korting wanneer je in de OZ-shop desinfecterende gel en mondmaskers koopt. LM Mutplus biedt haar leden gratis een herbruikbaar mondmasker aan.
Dit is geen uitputtende opsomming.