Zwarte bessen

Voordelen Vitamine C en antioxidanten
Hoe kiezen Stevig met mooie glans
Hoe bewaren In de koelkast
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 51 kcal 215 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
6,5 g 6,5 g |
Eiwitten | 2 g |
Vezels | 8,7 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 80 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 30 mg |
Folaat | 8 µg |
Fosfor | 30 mg |
IJzer | 1 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 175 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
12 mg |
Natrium | 2 mg |
Selenium | 1 µg |
Vitamine A | 8 µg |
Vitamine B1 | 0,08 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,07 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 150 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 1 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van zwarte bessen?
Naast vitamine B1, B3, B5, B6 en E bevatten zwarte bessen twee keer zoveel vitamine C als citrusvruchtensap. Zwarte bessen zijn ook rijk aan carotenoïden (bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine), bioflavonoïden (rutine, glycosiden en quercetine) en anthocyanen.
Hoe zwarte bessen kiezen?
Kies stevige en onbeschadigde bessen met een mooie glans.
Hoe zwarte bessen bewaren?
Net als andere bessen bewaar je zwarte bessen het best in de koelkast.
Hoe zwarte bessen klaarmaken?
Sommige mensen vinden zwarte bessen wat zuur en wrang van smaak. Ze worden daarom vaker verwerkt dan rauw gegeten. Doordat ze veel pectine bevatten, zijn ze ideaal om confituur, gelei of coulis mee te maken.