Zoete aardappel

Voordelen Veel vezels, vitamines en mineralen
Hoe kiezen Stevig en onbeschadigd
Hoe bewaren Op een koele, droge en donkere plek
De zoete aardappel, ook wel "bataat" genoemd, is een zetmeelhoudende knol. Hij werd oorspronkelijk ontdekt in Midden- en Zuid-Amerika, en is daarna via handelsreizen over de gehele wereld verspreid.
In tegenstelling tot wat je zou denken, is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel. Qua vorm is het ook eerder een dikke wortel dan een ronde aardappel.
De meest voorkomende is de oranje zoete aardappel, maar er bestaan ook paarse, gele en witte soorten.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 70 kcal 291 kJ |
Vetten
|
0,3 g 0,07 g 0,01 g 0,13 g |
Koolhydraten
|
14,3 g 4,2 g |
Eiwitten | 1,3 g |
Vezels | 2,7 g |
Zetmeel | 10,1 g |
Zout | 0,11 g |
Water | 80 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 46 mg |
Folaat | 11 µg |
Fosfor | 53 mg |
IJzer | 0,8 mg |
Jodium | 1 µg |
Kalium | 353 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
16 mg |
Natrium | 45 mg |
Selenium | 10 µg |
Vitamine A | 745 µg |
Vitamine B1 | 0,07 mg |
Vitamine B2 | 0,06 mg |
Vitamine B6 | 0,18 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 19 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van zoete aardappel?
Qua voedingswaarden is de zoete aardappel te vergelijken met de gewone aardappel. Ze bevatten evenveel koolhydraten, zijn rijk aan vezels en vitamine A, en vormen een goede bron van kalium.
Hoe zoete aardappel kiezen?
Een zoete aardappel moet stevig en onbeschadigd zijn. Als de knollen plekken of uitlopers hebben, zijn ze niet meer vers.
Hoe zoete aardappel bewaren?
Bewaar zoete aardappel op een koele, droge en donkere plek. Als ze te veel licht krijgen, worden ze groen. Als je ze te warm bewaart, krijgen ze uitlopers. Is dat het geval, dan kun je die scheuten ruim wegsnijden.
Hoe zoete aardappel klaarmaken?
Zoete aardappel kan je op heel veel verschillende manieren klaarmaken: je kunt ze koken, met of zonder schil, of er (oven)frietjes mee maken. Je kunt ze ook in hun geheel poffen in de oven.