Bewaarwortel

wanneer wortel in seizoen eten?

Voordelen Rijk aan vitamine A en antioxidanten

Hoe kiezen Stevig met mooie oranje kleur

Hoe bewaren In de koelkast

Wortelen behoren tot de wortel- en knolgewassen. Oranje wortelen zoals wij die gewoon zijn, zijn er echter pas sinds de tweede helft van de 19e eeuw. Vroeger waren wortelen donkerpaars tot bijna zwart.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 34 kcal
144 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
6,7 g
6,5 g
Eiwitten 0,4 g
Vezels 3,2 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,1 g
Water 90 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 30 mg 
Folaat 27,8 µg
Fosfor              36 mg
IJzer 0,3 mg
Jodium 1,6 µg
Kalium 233 mg
Koper 0 mg
Magnesium
8 mg
Natrium 38 mg
Selenium 1,4 µg
Vitamine A 533 µg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 4 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,5 mg
Vitamine K 7,4 µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van bewaarwortel?

Net als andere groenten bevatten wortelen veel vezels en voedingsstoffen, en erg weinig calorieën. Ze zijn ook een goede bron van belangrijke vitamines en mineralen. Zo zit er veel vitamine A in wortelen, waardoor ze goed zijn voor de ogen, en veel antioxidanten.  

Hoe wortelen kiezen?

Kies een stevige wortel zonder plekken en met een mooie oranje kleur.

Hoe wortelen bewaren?

Je bewaart wortelen het best op een koele plaats of in de koelkast. Winterwortelen of bewaarwortelen blijven ongeveer acht weken goed in de koelkast.  

Bewaar wortelen niet bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappelen. Door het vrijgekomen ethyleen worden ze snel oud en bitter. 

Hoe wortelen klaarmaken?

Je kunt wortelen rauw eten. Was ze voor gebruik en rasp ze voorzichtig. Snijd de onder- en bovenkant weg.

Als je ze gaart, moet je rekenen op een kooktijd van 5 tot 10 minuten. Gebruik zo'n 300 gram om na het schoonmaken en bereiden 250 gram over te houden.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen