Witte kool

Voordelen Vezels, mineralen, foliumzuur, en vitamines C en K
Hoe kiezen Stevig met egale kleur
Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 26 kcal 109 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
4,2 g 4,2 g |
Eiwitten | 1,3 g |
Vezels | 1,6 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,07 g |
Water | 91 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 55 mg |
Folaat | 30 µg |
Fosfor | 30 mg |
IJzer | 0,2 mg |
Jodium | 2 µg |
Kalium | 189 mg |
Koper |
0 mg |
Magnesium |
11 mg |
Natrium | 26 mg |
Selenium | 1 µg |
Vitamine A | 7 µg |
Vitamine B1 | 0,06 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,15 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 44 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,2 mg |
Vitamine K | 60 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van witte kool?
Witte kool is rijk aan foliumzuur en vitamine C en K, maar bevat zoals de meeste groenten ook veel vezels en mineralen.
Hoe witte kool kiezen?
Een goede witte kool is een stevige bol met een egale lichtgroene kleur, zonder beschadigingen of verkleuringen. De buitenste bladeren moeten mooi glanzen.
Hoe witte kool bewaren?
Bewaar witte kool op een koele plaats, zoals de groentenlade van de koelkast. Eens aangesneden, wikkel je de witte kool in vershoudfolie en bewaar je hem in de koelkast.
Je kunt witte kool ook invriezen als je hem eerst blancheert.
Hoe witte kool klaarmaken?
Verwijder de buitenste bladeren, snijd de kool in vieren en haal de stronk eruit. Spoel de stukken onder de kraan en snijd in fijne repen.
Met deze rauwe reepjes kun je een heerlijke koolsla maken, eventueel met wat stukjes appel en rozijntjes. Je kunt de kool echter ook koken en serveren met een witte bechamelsaus.
Je kunt witte kool ook in dikke plakken snijden en in de oven grillen. Heerlijk!