Scheuten en kiemen

Voordelen Vitamine A en C, en mineralen
Hoe kiezen Kijk naar de houdbaarheidsdatum
Hoe bewaren In de koelkast, maar niet te lang
Kiemen of scheuten zijn zaden met daaraan jonge, net ontkiemde plantjes. Alle soorten zaden, granen of peulvruchten kunnen ontspruiten en dus verkocht worden in hun kiemvorm. Bekende voorbeelden zijn luzerne, prei, radijs, klaver, ...
De kiemen worden gekweekt op hydrocultuur.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 52 kcal 217 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
4,6 g 0 g |
Eiwitten | 5 g |
Vezels | 2,4 g |
Zetmeel | 4,6 g |
Zout | 0,04 g |
Water | 84 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 42 mg |
Folaat | 160 µg |
Fosfor | 58 mg |
IJzer | 0,8 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 250 mg |
Koper | 0,2 mg |
Magnesium |
25 mg |
Natrium | 17 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 4 µg |
Vitamine B1 | 0,2 mg |
Vitamine B2 | 0,12 mg |
Vitamine B6 | 0,16 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 7 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,1 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,8 mg |
Wat zijn de voordelen van scheuten en kiemen?
In de kiem zitten vaak meer voedingsstoffen dan in de volwassen plant. Tijdens het kiemen wordt er bijvoorbeeld veel vitamine A en C gevormd, maar kiemen en scheuten bevatten ook veel mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
Het is echter niet bewezen dat kiemgroenten daarom gezonder zouden zijn hun volwassen versie.
Hoe scheuten en kiemen kiezen?
Omdat kiemgroenten worden gekweekt onder vochtige en warme omstandigheden, bestaat er een risico op bacteriën. Het is daarom belangrijk om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te respecteren.
Kies steeds voor verse, fris uitziende kiemgroenten met een voldoende lange houdbaarheidsdatum.
Hoe scheuten en kiemen bewaren?
Bewaar scheuten en kiemen in de koelkast, maar nooit langer dan twee tot drie dagen, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum.
Hoe scheuten en kiemen klaarmaken?
Was kiemgroenten altijd eerst onder stromend water. Kwetsbare groepen zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen eten kiemgroenten beter niet rauw.
Je kunt kiemen en scheuten even onderdompelen in kokend water of wokken. Door de hitte worden eventuele bacteriën gedood.