Rode kool

wanneer rode kool in seizoen eten?

Voordelen Vezels, calcium en ijzer

Hoe kiezen Gesloten kool

Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast

Rode kool is een van de oudste koolsoorten. Het is een sluitkool, net zoals spitskool en witte kool. Dat betekent dat zijn bladeren een gesloten krop vormen.

Typisch voor het blad van de rode kool is de waslaag die er bovenop ligt. Daardoor kun je hem ook heel lang bewaren. De kleur van deze kool (die eerder paars is dan rood), wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 16 kcal
68 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
1,8 g
1,8 g
Eiwitten 0,8 g
Vezels 2,6 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,05 g
Water 92 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 41 mg 
Folaat 24 µg
Fosfor              30 mg
IJzer 0,4 mg
Jodium 2,9 µg
Kalium 231 mg
Koper 0 mg
Magnesium
12 mg
Natrium 18 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,12 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 58 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,2 mg
Vitamine K 38,2 µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van rode kool?

 Rode kool bevat veel vezels, maar ook calcium, ijzer, en vitamines A, B en C.  

Hoe rode kool kiezen?

Rode kool is een sluitkool, kies dan ook een exemplaar dat goed gesloten is.

Hoe rode kool bewaren?

Bewaar rode kool in de groentenlade in de koelkast. Zolang hij niet aangesneden is, kun je hem eventueel ook in de fruitschaal bewaren, maar dan blijft hij minder lang goed dan in de koelkast.

Wil je rode kool invriezen, moet je hem eerst kort blancheren.

Hoe rode kool klaarmaken?

Rode kool kun je rauw eten in een salade, koken in een bodempje water of stoven. Rode kool met appel is met reden een klassieker.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen