Rode kool

Voordelen Vezels, calcium en ijzer
Hoe kiezen Gesloten kool
Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast
Rode kool is een van de oudste koolsoorten. Het is een sluitkool, net zoals spitskool en witte kool. Dat betekent dat zijn bladeren een gesloten krop vormen.
Typisch voor het blad van de rode kool is de waslaag die er bovenop ligt. Daardoor kun je hem ook heel lang bewaren. De kleur van deze kool (die eerder paars is dan rood), wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 16 kcal 68 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
1,8 g 1,8 g |
Eiwitten | 0,8 g |
Vezels | 2,6 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,05 g |
Water | 92 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 41 mg |
Folaat | 24 µg |
Fosfor | 30 mg |
IJzer | 0,4 mg |
Jodium | 2,9 µg |
Kalium | 231 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
12 mg |
Natrium | 18 mg |
Selenium | 1 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,08 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,12 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 58 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,2 mg |
Vitamine K | 38,2 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van rode kool?
Rode kool bevat veel vezels, maar ook calcium, ijzer, en vitamines A, B en C.
Hoe rode kool kiezen?
Rode kool is een sluitkool, kies dan ook een exemplaar dat goed gesloten is.
Hoe rode kool bewaren?
Bewaar rode kool in de groentenlade in de koelkast. Zolang hij niet aangesneden is, kun je hem eventueel ook in de fruitschaal bewaren, maar dan blijft hij minder lang goed dan in de koelkast.
Wil je rode kool invriezen, moet je hem eerst kort blancheren.
Hoe rode kool klaarmaken?
Rode kool kun je rauw eten in een salade, koken in een bodempje water of stoven. Rode kool met appel is met reden een klassieker.