Rode biet

wanneer rode biet in seizoen eten?

Voordelen Mineralen, en vitamines A en C

Hoe kiezen Stevige knollen

Hoe bewaren Donker en koel

Rode biet behoort tot de wortelgewassen en is familie van de suikerbiet en de voederbiet. Meestal zijn ze rond, maar er bestaan ook langwerpige exemplaren. Er zijn ook gele en witte soorten, die iets frisser van smaak zijn.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 46 kcal
193 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,1 g
0,02 g
0,01 g
0,05 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
8,4 g
8,4 g
Eiwitten 1,5 g
Vezels 2,5 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,15 g
Water 89 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 17 mg 
Folaat µg
Fosfor              44 mg
IJzer 0,9 mg
Jodium 0,4 µg
Kalium 407 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
20 mg
Natrium 58 mg
Selenium 0,6 µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 10 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,05 mg
Vitamine K µg
Zink 0,4 mg

Wat zijn de voordelen van rode biet?

Rode bieten zijn rijk aan vele mineralen, en een goede bron van vitamines A en C. Ze zijn ook nitraatrijk.

Hoe rode biet kiezen?

Koop enkel bieten die stevig aanvoelen. Als er nog loof aanwezig is, moet dat frisgroen zijn.

Hoe rode biet bewaren?

Bewaar rode bieten op een koele en donkere plek. Gekookte bietjes bewaar je in de koelkast. 

Hoe rode biet klaarmaken?

Was rode bieten eerst grondig en verwijder het grootste deel van het loof. Hou nog een klein stukje loof over.

Zomerbieten moeten een half uur koken, winterbieten doen er veel langer over om te garen. Het vel kun je er na het koken gemakkelijk aftrekken.  

Daarna kun je de bieten verwerken in een salade, of stoven of bakken.


Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen