Rode biet

Voordelen Mineralen, en vitamines A en C
Hoe kiezen Stevige knollen
Hoe bewaren Donker en koel
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 46 kcal 193 kJ |
Vetten
|
0,1 g 0,02 g 0,01 g 0,05 g |
Koolhydraten
|
8,4 g 8,4 g |
Eiwitten | 1,5 g |
Vezels | 2,5 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,15 g |
Water | 89 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 17 mg |
Folaat | 0 µg |
Fosfor | 44 mg |
IJzer | 0,9 mg |
Jodium | 0,4 µg |
Kalium | 407 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
20 mg |
Natrium | 58 mg |
Selenium | 0,6 µg |
Vitamine A | 1 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,05 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 10 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,05 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,4 mg |
Wat zijn de voordelen van rode biet?
Rode bieten zijn rijk aan vele mineralen, en een goede bron van vitamines A en C. Ze zijn ook nitraatrijk.
Hoe rode biet kiezen?
Koop enkel bieten die stevig aanvoelen. Als er nog loof aanwezig is, moet dat frisgroen zijn.
Hoe rode biet bewaren?
Bewaar rode bieten op een koele en donkere plek. Gekookte bietjes bewaar je in de koelkast.
Hoe rode biet klaarmaken?
Was rode bieten eerst grondig en verwijder het grootste deel van het loof. Hou nog een klein stukje loof over.
Zomerbieten moeten een half uur koken, winterbieten doen er veel langer over om te garen. Het vel kun je er na het koken gemakkelijk aftrekken.
Daarna kun je de bieten verwerken in een salade, of stoven of bakken.