Groene selder

Voordelen Veel vezels, maar ook vit A en tal van mineralen
Hoe kiezen Stevige frisgroene stengels en bladeren
Hoe bewaren Gewikkeld in een natte doek in de koelkast
Selder behoort tot de familie van de schermbloemigen en is nauw verwant aan o.a. peterselie, kervel en venkel.
Het is van nature een tweejarige plant die het eerste jaar enkel bladeren vormt en pas het jaar erna bloeit en uiteindelijk sterft.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 36 kcal 152 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
7,4 g 7,4 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Vezels | 1,6 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,35 g |
Water | 95 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 50 mg |
Folaat | 0 µg |
Fosfor | 40 mg |
IJzer | 0,1 mg |
Jodium | 1,1 µg |
Kalium | 332 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
10 mg |
Natrium | 139 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,06 mg |
Vitamine B2 | 0,08 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 3 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van groene selder?
Groene selder is een goede bron van vitamine A, maar ook van mineralen zoals kalium, fosfor, natrium en calcium. Daarnaast bevat selder veel vezels.
Hoe groene selder kiezen?
Kies een frisgroene selder, met stevige stengels en frisse bladeren die niet slap hangen.
Hoe groene selder bewaren?
Om te voorkomen dat je selder uitdroogt, bewaar je hem het best gerold in een vochtige doek (of keukenpapier) in de groentenlade van de koelkast. Hij blijft zo een week goed.
Overschotjes selder kun je gemakkelijk invriezen nadat je de stukjes even blancheert.
Verlepte selder kun je reanimeren door de onderkant weg te snijden en stengels in een glas water te zetten.
Hoe groene selder klaarmaken?
Selder is lekker in soep, bij mosselen of in spaghettisaus. De groente heeft een sterke aromatische smaak, gebruik daarom best niet te veel.
Je kunt ook pesto maken met de bladeren, of de stengels rauw serveren als aperitiefhapje met een dipsaus.