Blauwe bes

Voordelen Antioxidanten, vitamines en vezels
Hoe kiezen Stevige bessen zonder schimmel
Hoe bewaren In de koelkast
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 52 kcal 219 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
11 g 10 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Vezels | 2,4 g |
Zetmeel | 1 g |
Zout | 0 g |
Water | 86 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 5 mg |
Folaat | 6 µg |
Fosfor | 12 mg |
IJzer | 0,3 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 85 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
5 mg |
Natrium | 1 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 4 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,05 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 10 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,6 mg |
Vitamine K | 19,3 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van blauwe bessen?
Blauwe bessen hebben hun kleur te danken aan anthocyanine, een antioxidant. Ze zijn ook een bron van verschillende vitamines en bevatten meer voedingsvezels dan de gemiddelde fruitsoort.
Hoe blauwe bessen kiezen?
Kies stevige bessen en let vooral op voor schimmel.
Hoe blauwe bessen bewaren?
Blauwe bessen zijn kwetsbare vruchten. Bewaar ze in de koelkast.
Hoe blauwe bessen klaarmaken?
Blauwe bessen zijn superlekker als snack, eet ze gewoon zo uit het vuistje. Was ze pas vlak voor het serveren en enkel als het nodig is, want na het wassen bewaren ze minder goed.
Je kunt blauwe bessen ook verwerken in een dessert of smoothie, of invriezen en achteraf opeten. Je kunt er ook confituur mee maken. Voeg dan wel extra pectine toe of combineer met rode of zwarte bessen.