Groene asperges

wanneer groene asperge in seizoen eten?

Voordelen Energiearm, veel vitamines en mineralen

Hoe kiezen Glanzende, stevige stengels zonder beschadigde kop of houterige onderkant

Hoe bewaren In open plastic zak in koelkast

Asperges, de jonge scheuten van de aspergeplant, bestaan in drie kleuren. Het kleurverschil ontstaat onder invloed van zonlicht. 

De witte asperge wordt geoogst als de groente nog volledig onder de grond zit. Als de asperge wordt geoogst wanneer hij al iets boven de grond uitsteekt, is de groente groen. Wordt hij nog later geoogst, dan is de asperge paars.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 26 kcal
108 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,3 g
0,07 g
0,01 g
0,21 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
3 g
3 g
Eiwitten 2,7 g
Vezels 1,6 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,01 g
Water 92 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 14 mg 
Folaat 150 µg
Fosfor              56 mg
IJzer 1,6 mg
Jodium 0 µg
Kalium 258 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
11 mg
Natrium 4 mg
Selenium µg
Vitamine A 26 µg
Vitamine B1 0,1 mg
Vitamine B2 0,14 mg
Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 2 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,6 mg

Wat zijn de voordelen van groene asperges?

Net zoals andere groenten zijn asperges heel vezelrijkGroene asperges bevatten over het algemeen meer vitamines (dan de witte en de paarse). Met hun vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11) zorgen ze voor je hele lichaam, van celdeling tot immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten. 

In vergelijking met andere verse groenten zijn asperges vooral rijk aan vitamine E, een antioxidant. Andere antioxidanten zijn flavonoïden. Die kunnen ontstekingsremmend werken. Vooral in het kopje van de asperge zitten veel vitamines B. 

Asperges leveren ook veel mineralen, zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer aan, net als een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Afhankelijk van de bodem bevatten asperges ook selenium.  

Hoe groene asperges kiezen?

De kop van de asperge moet vast en onbeschadigd zijn. Het onderste deel van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn. Groene asperges mogen niet vezelig zijn. 

Verse asperges herken je niet alleen aan de glanzende stengels, maar ook aan het geluid. Als ze piepen wanneer je de stengels langs elkaar wrijft, zijn ze vers.

Hoe groene asperges bewaren?

Groene asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast.  

Je kunt ze ook invriezen. Blancheer ze eerst kort, daarna zijn ze tot 12 maanden houdbaar bij -18 °C. Je hoeft ze niet eerst te ontdooien als je ze klaarmaakt, maar je kunt ze meteen in een pan met ruim kokend water doen. 

Hoe groene asperges klaarmaken?

Breek de uiteindes voorzichtig af. Door de dunnere schil moet je groene asperges niet per se schillen. Wil je dat toch, leg ze dan eerst 30 minuten in koud water. Daarna gaat het makkelijker. 

Asperges kook je, afhankelijk van de dikte, 8 tot 10 minuten in gezouten water. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar. Laat de asperges daarna uitlekken op een keukendoek. 

Je kunt groene asperges ook klaarmaken in de oven of wokken in de pan. 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen