Nieuws

Elektronisch poetsen voor uw huid: duur en overbodig

09 januari 2014
brosse électrique

Er is een nieuw hebbeding op de beautymarkt: de elektronische gezichtsreiniger. De vibrerende borstels zouden uw huid beter moeten reinigen, maar daar zijn wij niet van overtuigd.

De ronddraaiende en vibrerende borstels van deze toestellen zouden zoals geen ander komaf maken met make-up, dode huidcellen en vuil. Maar onze Spaanse en Italiaanse collega's hebben enkele van deze huidborstels getest, en hun conclusies zijn niet zo positief als voorgespiegeld wordt in de reclame.

20 proefpersonen

Onze collega's lieten twintig vrouwen tussen 18 en 50 jaar met een onzuivere huid enkele toestellen uitproberen, onder begeleiding van een huidspecialist. De proefpersonen volgden daarbij de gebruiksaanwijzing van de fabrikanten precies op: het gezicht nat maken met water en een pH-neutrale reinigingslotion aanbrengen, de borstel een minuut lang gebruiken, evenredig verspreid over de verschillende zones van het gezicht, de lotion verwijderen met water en het gezicht ten slotte drogen met een papieren doekje. De vrouwen reinigden slechts de helft van het gezicht met de borstels, een halve minuut lang, en maakten de andere helft schoon op de "normale" manier.

Met of zonder borstel, zelfde resultaat

Daarna mat de huidspecialist met een toestel de helderheid van de huid. Een doffe, vuile huid weerkaatst immers minder licht dan een heldere, zuivere huid. Helaas blijken de (soms) dure apparaten hun geld niet waard: na één keer was er geen significant verschil te zien tussen de twee gezichtshelften. Nochtans beloven de fabrikanten een zichtbaar verschil vanaf het eerste gebruik.

Overbodige luxe die u geld blijft kosten

Geen echte meerwaarde dus, terwijl u gemiddeld toch meer dan honderd euro neertelt voor dit soort toestel. Ook al zijn er goedkopere modellen op de markt, ook budgetopties zijn weggesmeten geld. Bovendien zal zo'n apparaat u geld blijven kosten, omdat u regelmatig de borstels moet vervangen. Per borstel moet u nog eens rekenen op enkele euro's tot zelfs meer dan € 25. En dat terwijl u met een normaal reinigingsproduct en water al even ver komt …