Dossier

Thuis uw bloeddruk meten

26 januari 2017
/TA/Images/Home/Gezondheid_Santé/Coeur_Hart/Dossiers/prendre-sa-tension-chez-soi/tensiomètre_000049120622

Hoe meet u bij u thuis zelf correct uw bloeddruk? En hoe moet u de resultaten interpreteren?

Waarom zelf uw bloeddruk meten?

Er zijn verschillende redenen waarom zelf uw bloeddruk meten zinvol is. 

Zo geven meerdere metingen een beter idee van de gemiddelde waarde van uw bloeddruk.

Verder raken sommige mensen systematisch gestresseerd in ziekenhuizen en bij artsen, waardoor hun bloeddruk stijgt. Het zogenaamde “wittejasseneffect”. In dat geval kan het een goed idee zijn om thuis aanvullende metingen te doen.

Wanneer u chronisch wordt behandeld tegen hoge bloeddruk, bent u meer betrokken als u zelf de meting doet, en dat kan u ertoe aanzetten om de therapie trouwer uit te voeren. U kunt ook nagaan hoe goed u reageert op de middelen die de arts u voorschrijft tegen hoge bloeddruk. Vergeet echter nooit dat het aan uw arts is om de behandeling eventueel bij te sturen; doe dat nooit zelf!

Weet ook dat niet iedereen gebaat is om thuis zijn bloeddruk te meten. Bloeddrukmeters voor thuisgebruik werken volgens een heel ander systeem dan de kwikmeters die artsen gebruiken. Het zijn altijd automatische oscillometers (omdat ze “oscillaties”, dus golven, meten). Als u hartritmestoornissen of doorbloedingsproblemen hebt, bv. bij suikerziekte, kan die meettechnologie tot onbetrouwbare resultaten leiden. Vraag daarom altijd aan uw arts of thuismeting wel aangewezen is.

Voor specifieke vragen kunt u onze advieslijn gezondheid bellen op 02 542 33 94 (elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur, maar slechts tot 16 uur op vrijdag).