Nieuws

Tandpasta's die tanden witter maken: een ordinaire marketingtruc

24 januari 2017
whitening tandpasta's

In de supermarkt schreeuwen tientallen whitening tandpasta’s om aandacht van de argeloze consument. Ze beloven zijn tanden witter te maken, de ene nog sneller dan de andere. Wij namen de proef op de som. In een test van twintig tandpasta’s werd onze vrees bewaarheid: de bewering dat tandpasta onze tanden witter maakt, is een ordinaire marketingtruc.

Wilt u te weten komen over tandverzorging?

Witter dan wit ?

Tandpastafabrikanten halen alles uit de kast om hun whitening tandpasta’s witter dan wit voor te stellen. De namen alleen al: Colgate Sensation White, Aquafresh Whitening Intense White, Oral-B 3D White Luxe Perfection … De ene tandpasta belooft de consument wittere tanden binnen 14 dagen, de andere na een week, nog een andere zelfs meteen. Wie de keuze heeft tussen een gewone tandpasta en een product waar zijn tanden snel witter van worden (en wie wil dat niet?), hoeft niet lang te twijfelen.

Geen zichtbaar kleurverschil

Wij namen de proef op de som: in een laboratorium onderzochten we twintig producten: 18 wittende en 2 gewone tandpasta’s. We vroegen aan 600 proefpersonen om een maand lang hun tanden te poetsen met een van de twintig tandpasta’s. Een tandarts beoordeelde de kleur van hun tanden voor en na op basis van een standaardschaal met 16 tinten. Een aanvaardbaar resultaat voor een whitening tandpasta zou zijn dat bij minstens de helft van de deelnemers een zichtbare verbetering wordt waargenomen.

Maar de resultaten bleken totaal onvoldoende: maar liefst 17 van de 18 tandpasta’s slagen er niet in om zelfs bij een kleine minderheid de tanden witter te maken. Eén tandpasta kon bij een derde van de deelnemers een of twee tintjes verschil maken. Ook de proefpersonen zelf stelden weinig verbetering vast.

De resultaten van ons onderzoek zijn des te opmerkelijker omdat whitening tandpasta’s duurder dan de gewone zijn. Maar er is dus geen enkele aanwijsbare reden voor dat prijsverschil. De consument betaalt extra voor een zuivere marketingtruc.

Koop tandpasta met fluor

Uit het onderzoek blijkt ook dat het schuurmiddel in de tandpasta’s, dat vuil en vlekken verwijdert, in 15 van de 20 gevallen zeer sterk is. Daardoor slijt het tandglazuur. Fabrikanten zouden moeten worden verplicht om de sterkte van het schuurmiddel in hun tandpasta’s op de verpakking te vermelden.

Ons advies: gebruik een gewone tandpasta met voldoende fluor (1450ppm). Maar al koopt u de duurste tandpasta, hij haalt niets uit als u niet tweemaal per dag correct poetst gedurende twee minuten.