Nieuws

Is een menstruatiecup écht gevaarlijker dan een tampon?

27 juli 2017
menstruatiecup

In de media verschenen onlangs tegenstrijdige berichten over de menstruatiecup. Loop je er nu wel of niet meer risico mee op het “toxischeshocksyndroom”? Verder onderzoek moet dat uitwijzen, maar ondertussen draag je cups best niet langer dan 6 uur.

section

In de media verschenen onlangs tegenstrijdige berichten over de veiligheid van de “menstruatiecup”, zo’n  herbruikbaar kuipje uit siliconen om in de vagina menstruatiebloed mee op te vangen.

Volgens sommige nieuwsbronnen, zoals Flair, is zo’n cup gevaarlijker dan een tampon. Het zou een uitnodigende leefomgeving bieden voor bacteriën waardoor vrouwen die een cup gebruiken meer risico lopen op het zeldzame en gevaarlijke toxischeshocksyndroom (TSS), ofte de “tamponziekte”. 

Andere nieuwsbronnen spreken dit dan weer tegen en beweren dat de menstruatiecup helemaal niet gevaarlijker is dan de tampon. 

Wat moet je nu geloven? Geen van beide conclusies kloppen, zo blijkt uit onze analyse van de feiten. De waarheid is dat we op dit ogenblik nog niet weten of een menstruatiecup al dan niet veiliger is dan een tampon. 

 

Waar gaat het om?

De aanleiding voor de recente conflicterende berichtgeving over dit onderwerp? Een verwarrend persbericht van het Franse Centre National du Référence des Staphylocoque des Hospices Civils de Lyon

In dat persbericht worden resultaten besproken van een onderzoek waarin gebruikte tampons (van 11 verschillende merken) en cups (twee merken) werden geanalyseerd. Zowel de groei van bacteriën als de aanwezigheid van toxines, waarvan is geweten dat ze TSS kunnen triggeren, werden in kaart gebracht.

Wat bleek: op de cups werden relatief meer ziekmakers teruggevonden dan op de tampons

Sommige journalisten trokken vervolgens de conclusie dat menstruatiecups gevaarlijker zijn dan tampons, maar dat is hiermee niet bewezen. De hoeveelheden bacteriën en toxines die op de cups werden teruggevonden waren volgens de vorsers nog steeds “geruststellend”. 

Wil dat zeggen dat de menstruatiecup even veilig is als de tampon? Dat kun je op basis van de beschikbare onderzoeksgegevens óók niet concluderen. Verder onderzoek moet dit uitwijzen. 

 

Ook de cup moet je geregeld verversen

Feit blijft dat de menstruatiecup een relatief nieuwe uitvinding is. Er is mogelijk nog veel dat we niet weten. De vorsers noemden de gedetecteerde hoeveelheden bacteriën en toxines geruststellend, maar dat wil niet zeggen dat vrouwen die zo’n cup gebruiken geen enkel risico lopen op TSS.

In de wetenschappelijke literatuurwerd al minstens één geval beschreven waarbij een vrouw TSS kreeg na het gebruik van een cup. 

Net zoals bij een tampon, is het vermoedelijk de manier waarop een cup wordt gebruikt die het risico verhoogt op een toxische shock. 
Het Centre National du Référence des Staphylocoque raadt aan om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen als bij een tampon: draag een menstruatiecup niet langer dan 6 uur aan een stuk en bij voorkeur niet ’s nachts.