Nieuws

Niet alle mascara's zijn veilig

29 november 2022

Een nieuwe mascara nodig? Kies dan voor een veilige variant uit onze test. In drie exemplaren vonden we immers schadelijke stoffen terug. Voor nauwelijks € 1,39 pimp je je wimpers met onze Beste Koop, wat 25 keer goedkoper is dan onze Beste van de Test.

Drie van de 23 geteste mascara's (niet-waterproof, zwart, voor extra volume) uit onze test kregen een slechte score omdat ze verboden of schadelijke ingrediënten bevatten. Acht producten bleken bovendien een parfum of een geurstof te bevatten, wat overbodig is in zo'n product en allergische reacties in de hand kan werken. Reageer je snel allergisch, check dan zeker welke mascara's je zonder risico kunt gebruiken.

70 Topkwaliteit
Beste
Koop
Mascara’s
Referentieprijs  1,39
40 Slechte
kwaliteit
Mascara’s
Referentieprijs  1,99
36 Slechte
kwaliteit
Mascara’s
Referentieprijs  3,50

Te veel formaldehyde en nikkel

Bij twee mascara's, Le volume 10 noir van Chanel en Mascara Velours densité & structure van Zao, vonden we in het labo te veel formaldehyde terug, een stof die sinds 2009 verboden is in cosmetica. De stof is namelijk kankerverwekkend en kan ook huidirratatie veroorzaken.

Bij X divine lashes rich black van Max Factor troffen we dan weer te hoge nikkelwaarden aan, wat problemen kan geven voor wie er allergisch aan is. Gelukkig vonden we geen andere zware metalen terug. 

Teleurstellend effect op de wimpers

Het beloofde effect van de mascara stelt vaak teleur, zo blijkt uit de ervaringen van zowel onze experts als onze testers. Bij de mascara's van Primark, Lacura (Aldi) en Dr. Hauschka bleek het volume soms zo beperkt dat het amper opviel dat er een mascara was aangebracht. Bovendien gaven ze ook geregeld vlekken boven of onder de ogen.

Daarnaast lieten we iedere mascara ook gebruiken door 30 vrouwen. Zo'n paneltest is subjectiever, maar geeft een goede kijk op hoe de producten door echte consumenten worden geapprecieerd. Onze testers waren iets minder streng in hun oordeel dan onze experte, maar ook hier zagen we dat enkele (soms dure) mascara's, steken lieten vallen.

Duurder is vaak beter

Negen mascara's raden we af, omwille van een slechte evaluatie van onze expert, het milieu-aspect, door de aanwezigheid van schadelijke stoffen of omdat het etiket niet voldoet aan de wettelijke vereisten. Evenveel producten krijgen wel onze goedkeuring.

Hoeveel mascara gooi jij weg?

Met uitzondering van onze Beste Koop, die amper € 1,39 kost, moet je voor een goede mascara wat meer geld neertellen, al zijn er evenzeer duurdere merken die zwaar teleurstellen. Onze Beste van de Test kost maar liefst € 34,50, 25 keer meer dan onze Beste Koop, en de op één na duurste uit de test.