Nieuws

Lippenbalsems: opgelet voor schadelijke stoffen!

25 september 2017
lippenbalsem

De aanwezigheid van bepaalde stoffen in heel wat lippenbalsems is problematisch. Dat concluderen wij naar aanleiding van onze recente test. Liefst 15 van de 21 producten die wij selecteerden, haalden daardoor de eindmeet niet. Wij willen duidelijke EU-normen én meer onderzoek.

Voor velen is het een onmisbaar product tegen droge of gebarsten lippen. Dagelijks of meermaals per dag een laagje lippenbalsem kan tijdelijk verlichting bieden, zeker wanneer het buiten koud en guur is. Maar wie lippenbalsem aanbrengt, slikt onmiskenbaar ook een deel product in. En op basis van onze test van lippenbalsems zijn wij van oordeel dat dit niet noodzakelijk onschuldig is…

De bron van het probleem: minerale oliën

Heel wat cosmetica bevatten minerale oliën. In producten die voor de huid bestemd zijn, kan dat geen kwaad. Anders is het wanneer een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem. Minerale oliën doen immers stoffen ontstaan die, wanneer ze worden ingeslikt, ongewenste effecten kunnen hebben.

De gelaakte stoffen heten MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Over deze stoffen is het fijne nog niet geweten. Er zijn echter sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn, en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt.

Maar de bevoegde Europese instantie SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) laat het gebruik ervan momenteel toe én heeft geen veiligheidsmarge vastgelegd. Wij betreuren dit.

Een slecht rapport voor 15 lippenbalsems

Bij gebrek aan veiligheidslimieten zijn de aanbevelingen van bepaalde instanties zoals Cosmetics Europe en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) de maatstaf. Wij stelden vast dat 15 van de 21 voor onze test geselecteerde producten hogere gehaltes bevatten dan deze instanties aanbevelen.

Ook erg bekende merken van lippenbalsem komen in dat lijstje van 15 voor. In alfabetische volgorde gaat het om de volgende producten: Aptonia, Avène, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello Original, Labello Sun protect, Le Petit Marseillais, Louis Widmer, Maybelline Babylips Dr rescue, Maybelline Babylips hydrate, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher.

Zes producten bleken geen MOSH of MOAH te bevatten. Daarvan bleken er na een grondige test twee een goede kwaliteit te bieden. De testresultaten zijn hieronder te raadplegen.

Nood aan normen

Er moeten dus dringend normen komen die de aanwezigheid van MOSH en MOAH limiteren. Daarom hebben wij niet alleen de ministers van Volksgezondheid en Consumentenzaken aangeschreven over deze test, maar ook samen met organisaties uit andere landen gevraagd dat Europa maatregelen zou treffen.